Erişilebilirlik

Arap Birliği Trump’ın Golan Kararına Karşı Tek Ses


ABD Başkanı Donald Trump’ın, Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıma kararına tepkiler dinmiyor. Suudi Arabistan ABD’nin Golan kararını tanımadıklarını tekrarladı.

Tunus’ta düzenlenen Arap Birliği toplantısında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, “İsrail'in Golan Tepeleri üzerinde egemenliğini tanımıyoruz” dedi.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini söyleyen Dışişleri Bakanı İbrahim el Assaf, muhalefet ile hükümet arasında siyasi temelli bir çözümden yana olduklarını da belirtti. El Assaf, bunun için Suriye muhalefet unsurlarının birleşmesi gerektiğini ifade etti.

Tunus hükümeti de ABD’nin Golan kararına karşı diğer Arap ülkeleriyle işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui
Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui

Açıklamayı Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui, Arap Birliği toplantısında yaptı. Tunus hafta sonunda Arap Birliği liderler zirvesine ev sahipliği yapacak. Dün de zirvenin sözcüsü Mahmut el Hümeyri, Arap ülkelerinin ABD'nin Golan Tepeleri kararı karşısında hemfikir olduğunu belirtmişti.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Ruhani de, Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan ABD yönetiminin uluslararası hukuku ayaklar altına aldığını söyledi. Ruhani, İranlıların Trump yönetiminin bu kararına direneceğini belirtti.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti. İsrail yarım yüzyıldan uzun zaman önce ilhak ettiği bu bölge üzerindeki egemenliğini tanıması için Trump yönetimine bir süredir baskı yapıyordu.


‘Barış görüşmelerinde ilerleme kaydedildi’

Filistinli mültecilerin ailelerinin yaşadıkları bölgelere geri dönmelerine izin verilmesi talebiyle Hamas’ın başlattığı haftalık protesto hareketi birinci yılına girmek üzereyken Hamas lideri İsrail-Hamas arasındaki barış görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Hamas lideri İsmail Haniye Mısırlı yetkililer arabuluculuğunda İsrail ve Mısır’ın Gazze Şeridi’ne ablukası’nın hafifletilmesini içeren barış görüşmelerinde önemli bir dönüm noktasına gelindiğini kaydetti.

Hamas lideri Ismail Haniye
Hamas lideri Ismail Haniye

Haiye Hamas’ın abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yardım ve diğer malzemelerin sokulması, su ve elektrik kesintilerinin sona ermesi, bölgenin yüzde 50’yi bulan işsizlik oranının azaltılması için iş imkanları oluşturulmasını istediğini belirtti.

Mısırlı ve uluslararası arabuluclarsa Hamas’ın protestoları kontrol altında tutmakta zorlanması ve şiddet olaylarının yeniden tırmanmasından endişe ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Hamas tarafından fırlatılan bir roketin Tel Aviv’de bir binaya isabet ederek yedi kişinin ölümüne neden olması Israil tarafından Gazze’deki Hamas mevzilerine misilleme saldırıları yapılmasına yol açmış ve taraflar arasında sınır ötesi çatışmalar bir kez daha alevlenmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG