Erişilebilirlik

Avrupa'ya Sığınan Arap Mülteciler Zor Durumda


Avrupa'ya Sığınan Arap Mülteciler Zor Durumda
Avrupa'ya Sığınan Arap Mülteciler Zor Durumda

Avrupa’ya kaçak olarak girenler çok zor durumda kalıyor. Her ülkenin kaçak göçmenlerle ilgili kendi yasaları var. Göçmenler giriş yaptıkları ülkeye kaydolmaz ve kaçak yaşamaya devam ederlerse hiçbir haktan yararlanamıyorlar

Tunus ve Libya'daki ayaklanmalardan sonra onbinlerce mülteci yeni bir hayat arayışı içinde Akdeniz'i geçip Avrupa'ya sığındı. Ancak Avrupa'da yeni bir hayata başlamak hiç de kolay değil. Özellikle İtalya'daki göçmenler çok zor şartlarda yaşıyor.

İtalya’nın güneyinde, Foggia kenti dışındaki bu gecekondularda 600’den fazla mülteci yaşıyor.
İtalya’nın ürettiği domatesin yüzde 35’i bu bölgede yetişiyor. “Kızıl Altın Üçgen” olarak anılan bu bölgede her sonbahar çok sayıda göçmen işçi çalışıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Alvise Benelli, durumu doğruluyor: “Sokaklarda buldukları şiltelerin üzerinde, yerlerde yatıyorlar. Şiltelerin içi böcek dolu, pis ve kokuşmuş.”

Ekonomik kriz nedeniyle bu yıl İtalya’nın kuzeyindeki fabrikalar çok sayıda çalışanını işten çıkardı. Böylece 2 bin göçmen daha iş için güneye gitti.

Kaçak göçmenleri çalıştırma riskini göze alan çiftçilerin sayısı giderek azalıyor.

Sabahtan akşama kadar tarlalarda çalışan işçiler günde 45 dolar alıyor. Burkina Faso'lu Andrea, hayal kırıklığını şöyle dile getiriyor: “İtalya’nın böyle olduğunu bilmiyorduk. Kolayca iş bulabileceğimiz, güzel yemekler yiyebileceğimiz bir ülke olduğunu düşünüyorduk ama öyle değilmiş. Şimdi geri de dönemiyorum.”

Bu yılın başında Tunus ve Libya’da çıkan ayaklanmalardan sonra Afrika ve Ortadoğu’dan gelen onbinlerce göçmen Avrupa’nın yolunu tuttu.

Yüzlerce kişi Akdeniz’de boğularak can verdi. Yolculuğu tamamlamayı başaranlar İtalya’nın Lampedusa adasına ulaştıktan sonra başka bölgelere götürülüyor. Çok az göçmen sığınma hakkı istiyor, çoğu kaçak yaşamaya başlıyor.

Mans Nyberg, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü ve şunları söylüyor: “Avrupa’ya kaçak olarak girenler çok zor durumda kalıyor. Her ülkenin kaçak göçmenlerle ilgili kendi yasaları var. Göçmenler giriş yaptıkları ülkeye kaydolmaz ve kaçak yaşamaya devam ederlerse hiçbir haktan yararlanamıyorlar.”

Bir süre önce Trablus’tan kaçmaya çalışan 400 göçmen Libya sahil güvenliğince durduruldu. Göçmenler kaptanın kendilerini kandırdığını öne sürdü. Nyberg anlatıyor: “Libya’daki çatışmalar ve kriz sona erdikten sonra Akdeniz’de göçün başladığını, Libya’dan İtalya ve Malta’ya kırık dökük teknelerin yaklaştığını görüyoruz. Bu, kış aylarında yaşanan bir durum, oysa kışın Akdeniz’de fırtınalar arttığı için bu yolculuk çok tehlikeli.”

İtalya bazı göçmenlerin yaşlıların yanında temizlikçi ya da hastabakıcı olarak çalışmasına izin veriyor. Ancak bu af programı gecekonduda yaşayanlar için geçerli değil.

Yanlarında hiçbir yasal belge olmayan, çok az gelire sahip kaçaklar, ülkelerinden, hayal ve umutlarından çok uzaklarda, adeta kapana kısılmış durumda yaşamak zorunda kalıyor.



XS
SM
MD
LG