Erişilebilirlik

28 Aralık Amerikan Basınından Özetler


28 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Bugün Washington Post, New York Times ve Wall Street Journal, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Hawaii’deki Pearl Harbor Anıtı’nı ziyaret edişini fotoğraflarla baş sayfalarında yayınlamış.

Washington Post, ilk kez bir Japon liderin Hawaii eyaletinin Honolulu kenti yakınındaki Pearl Harbor donanma üssünü ziyaret ettiğine dikkat çekiyor. Pearl Harbor’un 7 Aralık 1941’de Japon savaş uçakları tarafından bombalanması, ertesi gün Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı’na girmesine neden olmuştu. Gazete, Şinzo Abe’nin Japonya’nın Pearl Harbor’u bombalamasından ötürü özür dilemediğini, ancak Başkan Obama’ya ‘en içten ve ebedi taziyelerini’ ilettiğini ve Japonya’nın barış yolundan sapmayacağını söylediğini yazıyor. Pearl Harbor saldırısında, 2 bin 403 kişi ölmüş, bin 178 kişiyse yaralanmıştı. Pearl Harbor Anıtı’nın 1962 yılında, saldırıda batan USS Arizona gemisinin üzerine inşa edildiğini hatırlatalım.

Washington Post bugün ayrıca İsrail’in yerleşim politikasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kınanmasına ilişkin bir habere yer vermiş. Habere göre İsrail, Amerika’yı, yerleşim politikasının kınanması yönündeki Birleşmiş Milletler kararının çıkmasında parmağı olmakla suçladı. İsrail Başbakanı Sözcüsü David Keyes, ”Arap dünyasındaki kaynaklarımızdan elde ettiğimiz sağlam istihbarata göre Obama Yönetimi, kararın kaleme alınıp Güvenlik Konseyi’nden geçirilmesinde rol oynadı” dedi. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise suçlamaları reddetti ve Amerika’nın, Filistin’i terör ve şiddeti körüklediği için kınamasından ötürü ‘dengeli’ bir dil içeren kararın geçirilmesini veto etmediğini söyledi. Toner ayrıca İsrail’in yerleşim politikasının Filistin sorununa iki devletli çözümü engellediğini de söyledi. Washington Post, Obama Yönetimi ve İsrail arasındaki gerginliğin bu son BM kararı kriziyle daha da tırmandığı yorumunda bulunuyor.

Washington Post’tan aktaracağımız son haber Amerika’nın, seçim kampanyaları sırasında düzenlediği siber saldırılar nedeniyle Rusya’ya vereceği cezayla ilgili. Habere göre Amerika, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar ve diplomatik tenkitler içeren cezai uygulamaları çok yakında açıklayacak. Obama Yönetimi’nin Rusya’ya siber operasyonlarla da karşılık vermesi bekleniyor. Başkan Obama, 2015 Nisan’ında yabancı ülkelerden kaynaklanan siber saldırılara yanıt vermek için başkana yetki tanıyan bir kararname imzalamıştı. Ancak gazete, kararnamenin, seçim sistemini etkilemeye yönelik siber saldırıları içermediğini, bu nedenle Obama Yönetimi’nin Rusya’yı cezalandırmak için bu kararnameyi doğrudan kullanamadığını yazıyor. Habere göre bu engeli aşmanın bir yolu, seçim sistemini, kararnamede yer alan ‘Amerika’nın kritik önem taşıyan altyapısı’nın bir parçası olarak kabul etmek.

Bugün New York Times’ın ana sayfasında da Rusya’yla ilgili bir haber var. Habere göre Rus yetkililer, Rusya’nın Olimpiyat oyunlarında geniş çaplı doping programı yürüttüğüne ilişkin suçlamaları artık reddetmiyor. Habere göre Rusya ulusal antidoping dairesi, doping programının yıllar içinde kurumsal bir hal aldığını kabul ediyor ancak hükümetin en üst düzey yetkililerinin doping uygulamalarıyla ilgisi olmadığının altını çiziyor. Gazeteye göre KGB’nin yerini alan Federal Güvenlik Dairesi’nin idrar örneklerini değiştirmesi, elit sporcuların yasaklı maddeleri kullanmasının örtbas edilmesi artık sadece birer iddia olmaktan çıktı.

XS
SM
MD
LG