Erişilebilirlik

22 Aralık Amerikan Basınından Özetler


22 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Bugün New York Times, Meksika’nın başkenti Mexico City’de bir havai fişek pazarında yaşanan ve en az 32 kişinin ölümüne neden olan patlamayı ana sayfasına taşımış. Enkaz haline gelen evlerin arasında çalışan bir adli tabibin fotoğrafını paylaşan gazete, büyük can kaybına neden olan patlamaya rağmen birçok havai fişek satıcısının en büyük korkusunun hükümetin pazarı kapatması olasılığı olduğunu yazıyor. Bunun nedeni, patlamanın olduğu Tultepec kasabası halkının tek geçim kaynağının havai fişek üretimi olması ve herkesin, patlamanın talihsiz bir kaza olduğuna inanması. Gazete, satıcı olmasalar bile yerel halkın pazarın kapatılmasına şiddetle karşı çıktığını, hükümetin ise patlamaya ilişkin soruşturma açmasına rağmen aynı pazarda yıllar içinde neden tekrar tekrar patlamalar olduğu konusunda sessiz kaldığını bildiriyor.

New York Times bugün ayrıca Berlin’deki saldırının sorumlusu olduğundan şüphelenilen Tunuslu zanlının Almanya genelinde arandığı haberine yer veriyor. Habere göre Alman yetkililer, Tunuslu Anis Amri’nin radikal bir Selefi din adamıyla bağları olduğunu ve sahte belgelerle yakalandıktan sonra hakkında sınır dışı edilme işlemleri başlatıldığını biliyordu. Amerikalı yetkililere göre Anis Amri, Amerikan istihbaratının da radarına takılmış bir isimdi. Patlayıcı yapımı hakkında internette araştırma yapan, IŞİD’le en az bir kez iletişim kuran Amri’nin adı, aynı zamanda Amerika’nın uçuş yasaklısı listesinde. Gazete, Amri’yi gözaltında tutma ya da sınır dışı etmeyi başaramayan Almanya’nın terör saldırılarından nasibini alan diğer Avrupa ülkeleri olan Fransa ve Belçika’yla aynı bürokratik sorunları yaşadığını yazmış. New York Times ayrıca Alman parlamentosundaki muhafazakâr kanadın sözcüsü Stephan Mayer’in, “Aslında aylar önce sınır dışı edilmiş olması gereken, Berlin saldırısının sorumlusu olabilecek bu kişinin hala aranıyor olması tam bir rezalet” şeklindeki sözlerine de yer vermiş.

New York Times’dan bugünlük aktaracağımız son haber ise Donald Trump’ın Karlov suikastı ve Berlin saldırısı hakkındaki görüşleriyle ilgili. Habere göre Trump, Berlin’de bir Noel pazarına düzenlenen terör saldırısının, Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklama önerisini doğrular nitelikte olduğunu ifade etti. Trump, Amerika’daki Müslümanlar’ın adının bulunduğu bir kayıt sistemi oluşturma ve Müslümanlar’ın Amerika’ya göç etmesini engelleme konusunu yeniden değerlendirip değerlendirmeyeceğiyle ilgili bir soruya, “Başından beri, yüzde yüz haklıydım” şeklinde yanıt verdi. Gazete ayrıca baba ve oğul Bush dönemlerinde danışmanlık yapan uzman Philip Zelikow’un Trump’ın dış politikası hakkındaki değerlendirmesine yer vermiş. Zelikow, Trump’ın dış politikasının, ekonomik milliyetçilik, radikal İslam terörüyle savaş ve başka ülkelerin eylemlerinden kasten uzak durma olarak üç temele oturduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG