Erişilebilirlik

16 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal doların son zamanlarda küresel çapta değer kazanmasına ilişkin bir değerlendirmeye yer veriyor. “Doların Yükselişi Küresel Çalkantıyı Tetikledi” başlıklı değerlendirmeye göre Amerika’daki başkanlık seçimlerinden sonra yükselişe geçen dolar, Amerika Merkez Bankası FED’in bu haftaki yüzde 0,25’lik faiz artışıyla birlikte güçlenmeyi sürdürüyor. Amerikan ekonomisi ivme kazandıkça FED’in faiz artışlarının arkasının geleceğini öngören gazeteye göre birçok ülke, doların değer kazanması karşısında bir an önce derin iç hesaplaşmalara girmek zorunda kalacak. Değerlendirmeye göre küresel çaptaki trilyonlarca dolar borcu ödemek artık her zamankinden daha maliyetli hale geldi. Birçok ülkede hükümetler, şirketler ve tüketiciler, son derece zor kararlar almak durumunda kalacak.

Boston Globe gazetesi Donald Trump’ın başkan seçilmesinden bu yana Dow Jones borsa endeksinin yüzde 8’lik bir artışla yükselmesinin, Trump’ın ekonomiye ilişkin vaatlerini gerçekleştireceği umuduna bağlı olduğunu yazmış. 2008 mali krizinden sonra 2009 Mart ayında Dow Jones’un en düşük seviyeye gerileyerek 6 bin 443 puana indiğini hatırlatan gazete, endeksin bugünse 20 bin eşiğini zorladığını bildiriyor. Yatırımcılar, vergi kesintileri, kamu altyapı projelerine dev bütçeler ayrılması ve hükümet kısıtlamalarının hızla azaltılması gibi adımların bir an önce atılmasını bekliyor. Birçok uzmana göre bu umut dalgasına bağlı olan ekonomik ivme, Donald Trump’ın yemin ederek göreve başlayacağı 20 Ocak’a kadar sürecek. Ancak 20 Ocak’tan sonra vergi kesintilerinin ne kadar olacağı, Kongre’nin, ulusal borcu arttıran altyapı projelerinin bazılarına karşı çıkıp-çıkmayacağı gibi, bir an önce yanıt bulması gereken zor sorular sorulacak. Dow Jones borsa endeksinin yüksek seviyede seyredip-seyretmeyeceği aynı zamanda Trump’ın Çin ve Rusya ile kuracağı ilişkilere ve göçmenlik politikasına da bağlı.

Son olarak Washington Post Amerika’nın kuzeydoğu ve orta-batı kesimlerini etkisi altına alan kutup soğuklarını bir fotoğrafla baş sayfasına taşımış. Gazetenin ana sayfasında dikkat çeken haberlerden biri, Güney Carolina eyaletinde geçen yıl siyahların gittiği bir kiliseye düzenlediği silahlı saldırıda dokuz kişiyi öldüren Dylann Roof’un suçlu bulunması. Gazete, Noel tatiline çıkan jürinin Roof’un cezasına dönünce karar vereceğini, hükümlünün idam ya da ömür boyu hapis cezası alacağını yazıyor.

XS
SM
MD
LG