Erişilebilirlik

14 Aralık Amerikan Basınından Özetler


14 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

New York Times, Amerikan Senatosu'nda Suudi Arabistan'ın Yemen'de yürüttüğü savaşa desteğin sona erdirilmesi yönünde yapılan oylamanın ayrıntılarını aktarıyor. Gazete, oylamanın, hem Demokrat hem Cumhuriyetçi senatörlerin Başkan Trump'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu olan Suudi liderlere verdiği desteği kınaması anlamına geldiği yorumunda bulunuyor. 41'e karşılık 56 oy alan tasarı, Yemen'de yaklaşık dört yıldır süren, binlerce sivilin ölümüne ve açlığa yol açan savaşı lanetliyor ve Başkan'ın, Kongre onayı olmadan savaşa destek verme yetkilerini kısıtlıyor. Habere göre senatörler, bu oylamadan hemen sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden şahsen sorumlu olduğuna ilişkin ayrı bir kararnameyi daha onayladı. Bu iki oylama, Senato'nun, Muhammed Bin Selman'ı kınamayı reddeden ve kendi istihbarat örgütlerinin cinayete ilişkin bulgularını hiçe sayan Trump'la taban tabana zıt görüşte olduklarının en açık göstergesi oldu. Temsilciler Meclisi ise her iki tasarıyı da gündemine almış değil. Ancak yine de bu oylamalar, Demokrat Parti'nin, Temsilciler Meclisi'nin kontrolunu ele alacağı Ocak ayından itibaren Trump'ın Yemen'deki savaşa verdiği desteğe karşı çıkacağına ilişkin net bir işaret olarak algılanıyor.

New York Times bugün ayrıca Trump Yönetimi'nin Obama dönemine ait motorlu araçlarda yakıt tasarrufu sağlama ve karbon emisyonunu azaltmaya yönelik uygulamaları geri çevirme girişimlerinde, petrol üreticilerinin ve rafinerilerin oynadığı rolle ilgili özel habere yer veriyor. Gazete, Amerika'nın en büyük petrol rafineri firması Marathon Petroleum'un, petrol sektörünün önde gelen güçlü gruplarıyla ve milyarder sanayici Charles Koch'un finanse ettiği muhafazakar çevrelerle işbirliği yaparak otomobil emisyon standartlarının geri çekilmesi için gizli bir kampanyaya giriştiğini bildiriyor. Habere göre yakıt verimliliği ve tasarrufu için getirilen standartların geri çekilmesinde bir sakınca olmadığını savunan kampanya, Amerika'da petrol bolluğu olduğunu ve enerji tasarrufuna gerek olmadığını ileri sürüyor. Yaz aylarında Kongre üyelerine gönderilen bir mektupta, petrol sıkıntısının artık bir mesele olmaktan çıktığı, Amerikan vatandaşlarına hangi araçları kullanmak istedikleri konusunda serbesti tanınması gerektiği yazılı. Gazete, tüm dünyada çıkarılan petrolün dörtte birinin motorlu araçlarda kullanıldığının ve yakıt tasarrufu sağlayan araçların benzin satışlarının düşmesi anlamına geleceğinin altını çiziyor. Trump Yönetimi'nin geri çekmeye çalıştığı standartlar, 2025 yılına kadar yeni imal edilen binek otomobillerin, pikapların ve arazi tipi araçların yakıt tasarrufunu iki kat arttırmalarını öngörüyordu. Trump planı ise yakıt tasarrufunun 2020 yılı standartlarında dondurulmasını savunuyor. Oto imalatçısı firmaları bile şaşkınlığa uğratan plan, uygulamaya girmesi durumunda, Amerika'da salınan sera gazlarının orta büyüklükteki ülkelerin bir yılda ürettiği sera gazı miktarını aşmasına neden olacak.

Washington Post ise silah sahibi olma hakkı savunucusu Rus vatandaşı Maria Butina'nın dün Washington'da çıkarıldığı mahkemede kayıtsız bir Rus ajanı olarak iki yıldan uzun süre boyunca muhafazakar eylemcilerle ve Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelenleriyle bağlantı kurmaya çalıştığını itiraf ettiğini yazıyor. Gazete, 30 yaşındaki Butina'nın Ulusal Silah Birliği NRA'in içine sızma suçlamasını kabul ettiğini bildiriyor. Habere göre Butina, 2015 yılına ait bir belgede Ulusal Silah Birliği'ni Cumhuriyetçi Parti üzerinde nüfuz sahibi olan bir kuruluş olarak tanımlamıştı. Butina belgede ayrıca NRA'le kuracağı ilişkinin, Amerika'nın bir sonraki başkan ve yönetimiyle gayriresmi iletişim kanalı açma yolunda bir temel oluşturacağını yazmıştı. Butina yine 2015'te NRA'in en üst düzey yöneticilerinin Moskova'ya yaptığı ziyareti ve Rus hükümeti yetkilileriyle görüşmelerini planlamış, NRA'in yıllık kurultayına da onur konuğu olarak katılmıştı. Gazete, Butina vakasının Rusya'nın NRA'i Amerikan siyasetine müdahale etmenin yollarından biri olarak gördüğünü ortaya çıkardığı yorumunda bulunuyor. NRA'in Rusya'nın Amerikan siyasetini şekillendirme girişimleri konusunda bilgi sahibi olup olmadığına ilişkin sorularsa, kafaları kurcalamaya devam ediyor. Yabancı bir ajan olarak 2016 seçimlerinden önce Amerikan siyasetine müdahale etmeye çalışmaktan suçlu bulunan ilk Rus vatandaşı olan Butina'nın alacağı hapis cezasını hafifletmek için Amerikalı yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etmesi de haberin ayrıntıları arasında.

Washington Post bugün ayrıca İngiliz işadamı Richard Branson'a ait Virgin Galactic firmasının uzaya turist taşımak için tasarladığı SpaceShipTwo adlı aracının Federal Havacılık Dairesi'nin uzay sınırı olarak belirlediği yüksekliğe başarıyla eriştiğini bildiriyor. Habere göre California'daki Mojave Çölü'nden kalkan ve yeryüzünden 80 kilometre yüksekliğe çıkmayı başaran araç, yörüngeye erişmedi. Ancak bu uçuş, 2011 yılında emekliye ayrılan Amerikan uzay mekiklerinden sonra ilk kez Amerika'dan havalanan bir aracın uzay sınırına erişmesi anlamına geliyor. Uçuş ayrıca uzay yolculuğunun hükümetlerin tekelinden çıkarıldığı ve özel firmaların uzayın sınırlarını zorladığı dönemin ilerletilmesi açısından da önem taşıyor. Virgin Galactic'e ait bir başka araç, bundan dört yıl önce benzer bir deneme yapmış ancak deneme, pilotlardan birinin ölümü, diğerininse yaralanmasıyla sonuçlanmıştı. Yaklaşık 700 kişi, Virgin Galactic'in geliştirdiği araçlarla yörünge altına uzay yolculuğu yapmak için sıraya girmiş bulunuyor. Firmanın uzay turistlerinden aldığı ücret, kişi başına 250 bin doları buluyor. Gazete, şimdiye kadar yaklaşık sadece 560 kişinin uzaya gittiğini hatırlatıyor.

XS
SM
MD
LG