Erişilebilirlik

12 Aralık Amerikan Basınından Özetler


12 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Amerikan gazeteleri haftanın ilk gününde İstanbul’da 44 kişinin ölümüne, 155 kişinin yaralanmasına neden olan ve sorumluluğunu PKK’ya yakınlığıyla tanınan TAK terör örgütünün üstlendiği bombalı saldırılarla ilgili ayrıntılara iç sayfalarında yer veriyor. Hem New York Times hem de Washington Post, saldırılardan sonra gözaltına alınanların sayısının 235’e çıktığını bildiriyor. Her iki gazete de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘PKK terör örgütü bu coğrafyadan silinecek’ şeklindeki sözlerine yer vermiş.

New York Times bugün ayrıca Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’in Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine siber saldırılarla müdahale etmesiyle ilgili vardığı sonuca yer veriyor. Habere göre CIA’in Rusya’nın Donald Trump’ı başkan seçtirmek için siber müdahalede bulunduğu yargısı, elde edilen yeni istihbarata değil, ‘ikinci derecede’ delillere dayanıyor. Gazete, CIA’nin, ‘Moskova’nın Amerika’nın bir sonraki başkanını seçmek için bir operasyon düzenlediği’ sonucuna varmasını, bir Amerikan istihbarat teşkilatının uzun yıllar sonra yaptığı ve ‘sonuca dayalı’ ilk analiz olduğu yorumunda bulunuyor. Habere göre CIA’in bu resmi değerlendirmeyi başkanlık seçimlerinden önce niçin açıklamadığı net değil. Ancak gazete, değerlendirmenin bazı bölümlerinin seçimlerden önce Başkan Obama’ya sunulduğunu bildiriyor. Öte yandan Donald Trump, Rusya’nın müdahalesiyle ilgili iddiaları ‘tamamıyla saçmalık’ olarak nitelese de başta Arizona Senatörü John McCain olmak üzere Cumhuriyetçi Parti içinden zıt sesler yükseliyor.

New York Times’da bugün göze çarpan bir başka haber de Amerikan uçak imalatçısı Boeing’in İran’la yaptığı anlaşmayla ilgili. Gazete, Boeing’in İran’la yaptığı 16 milyar 600 milyon dolarlık uçak satışı anlaşmasının Başkan Obama’nın önderliğinde yapılan İran anlaşmasıyla mümkün olduğunu hatırlatıyor. Habere göre başkanın resmi uçağı Air Force One’ın yüksek faturasıyla ilgili Donald Trump’tan adeta ‘azar işiten’ firma, Trump’ın ticarete yönelik tavrına karşı dikkatli davrandığı yorumunda bulunuyor. 150 bin kişiye istihdam sağlayan, yedek parçalarının çoğunu Amerika’da üreten ve ürettiği malların çoğunu ihraç eden Boeing, İran’la yapılan anlaşmayı, Trump’ın istihdam yaratma vurgusuyla savundu ve anlaşmanın tüm amacının iş alanları açmak olduğunu bildirdi. Haberde, Trump’ın Çin mallarına yüzde 45 oranında gümrük vergisi uygulanmasını dile getirmesiyle birlikte Çin’in aniden Boeing’in en büyük rakibi olan Airbus firmasına yöneldiği de vurgulanmış.

Wall Street Jounal'ın ana sayfasında Donald Trump’ın dışişleri bakanı olarak Exxon Mobil firmasının CEO’su Rex Tillerson’u öne çıkarmasıyla ilgili haber göze çarpıyor. Habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le olan bağlantılarından ötürü Tillerson’un dışişleri bakanı olmasına hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanattan itirazlar yükseliyor. Gazeteye göre Tillerson tartışması, Trump’ın oluşturduğu kabineyle ilgili olarak Kongre’deki Cumhuriyetçiler ve Trump arasında ilk kez anlaşmazlık çıkmasına işaret ediyor.

Wall Street Journal bugün ayrıca Kahire’de bir Kıpti kilisesine yönelik bombalı saldırıyı da habere ilişkin fotoğrafla ana sayfasına taşımış. Haberde, 25 kişinin öldüğü saldırının son zamanlarda dini azınlıklara yönelik girişilen en kanlı saldırılardan biri olduğu ayrıntısına da yer verilmiş.

XS
SM
MD
LG