Erişilebilirlik

31 Aralık Amerikan Basınından Özetler


31 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

New York Times, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'in eğittiği bölgesel Afgan taarruz güçlerinin sivilleri korumaya yönelik kuralları çiğneyerek hareket ettiğini ve bu durumun, gerek Afgan gerekse Amerikalı yetkilileri kaygılandırdığını yazıyor. Gazete, bu güçlerin, konvansiyonel Afgan ordu ve polisinin ülke çapında rekor sayıda kayıplar vermeye devam ettiği bir dönemde Taleban'ın Hakkani kanadı ve IŞİD gibi en acımazsız örgütlere karşı safları korumayı başardığını kaydediyor. Ancak yetkililer, gece baskınları düzenleyen, işkence uygulayan, yargısız infaz yapan ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olan bu güçlerin işlediği insanlık suçlarının yerel halkı Taleban'a yönelttiği uyarısında bulunuyor. Habere göre CIA'in eğittiği ve donattığı Afgan taarruz güçleri, 2012'den itibaren Afgan istihbaratının kontrolu altına alınmıştı. Ancak taarruz güçlerinin en etkili ve acımasızı olarak bilinen Host ve Nangarhar vilayetlerindeki güçler, halen CIA himayesi altında faaliyet gösteriyor. Afgan askerlerinin aldığı maaşın üç katını kazanan güçler, terörle mücadele takip ekipleri olarak da tanınıyor. Gazetenin görüşlerine başvurduğu Amerika'nın eski Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry, CIA'in savaşlarını arka planda yürütmek zorunda olduğunu, ancak Amerika'nın devlet kuruculuğu görevini de üstlenmesiyle durumun karışık bir hal aldığını söylüyor. Büyükelçi Eikenberry'ye göre Afganistan gibi ülkelerde gizli operasyonlar yürütmekle devlet kurumları inşa etmek, hukukun üstünlüğünü ve sorumluluğu savunmak arasındaki çelişki, Amerika'nın itibarına da zarar veriyor.

Los Angeles Times ise Meksika sınırına duvar örmek için Kongre'den 5 milyar dolar talep eden Başkan Trump'ın duvar ısrarı sürse de etrafındaki müttefiklerinin, bu ödeneğin garanti altına alınması olasılığının giderek azaldığını düşündüğünü yazıyor. Gazete, bazı Cumhuriyetçi müttefiklerinin, ”Sınırda duvar olsaydı iki göçmen çocuk ölmezdi” görüşünü savunan Trump'ı duvar konusunda artık yalnız bırakmaya başladığı yorumunda bulunuyor. Habere göre hükümetin dörtte biri, sınır duvarı tartışmaları nedeniyle dokuz gündür kapalı. Bu da yaklaşık 800 bin federal kamu çalışanının ya zorunlu izne çıkarılması ya da maaş almadan çalışması anlamına geliyor. Dün CBS Televizyonu'nda bir programa katılan Senato Ödenek Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Richard Shelby, şu anda bir açmazın içinde olduklarını ve iki partinin birbirini suçlamayı sürdürmesi durumunda bu durumun uzayacağını kaydetti. Trump'ın en büyük destekçilerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ise duvar ödeneği karşılığında Amerika'ya kaçak olarak çocukken getirilen Latin kökenlilere yasal haklar tanınması ve Trump Yönetimi'nin sınır dışı etmeyi planladığı binlerce Orta Amerika ve Afrikalı'ya geçici koruma verilmesinin gündeme gelebileceği sinyali verdi. Büyük olasılıkla Senato Yargı Komisyonu'nun başına geçecek olan Senatör Graham ayrıca sınır muhafız gücünün himayesinde yaşamını yitiren iki Orta Amerikalı göçmen çocuk hakkında komisyonda oturum düzenleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Los Angeles Times bugün ayrıca NASA'ya ait New Horizons adlı uzay aracının bugün California saatiyle 21:30 sularında Ultima Thule olarak bilinen, Dünya'dan 6 milyar 400 milyon kilometre uzaklıktaki gizemli bir uzay cisminin yanından geçeceğini yazıyor. Gazete, 2006 yılı Ocak ayında uzaya fırlatılan New Horizons uzay aracının 2015 yılında Dünya'ya ilk kez Pluton'un yakın çekim görüntülerini gönderdiğini hatırlatıyor. Ultima Thule uzay cismi, çok uzakta olduğu için Hubble Uzay Teleskopu'nda bile sadece bir ışık noktası olarak beliriyor. Uzmanlara göre görünüşü patatese benzeyen ve yüzeyi kızılımsı olan Ultima Thule, insanoğlunun uzayda şimdiye kadar eriştiği en uzak nokta olacak. New Horizons'un çektiği görüntüleri 1 Ocak'ta NASA'ya göndermesi, NASA'nınsa fotoğrafları 2 Ocak'ta paylaşması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG