Erişilebilirlik

26 Aralık Amerikan Basınından Özetler


26 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

New York Times, Amerika'nın Suudi Arabistan'a yaptığı silah satışları ve bunun Yemen'deki savaşta oynadığı rolle ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, Yemen'de şimdiye binlerce sivilin ölümüne yol açan savaşa Amerika'nın sadece silah ve askeri teçhizatla katkıda bulunmadığının altını çiziyor. Değerlendirmeye göre istihbarat desteğinden savaş uçaklarının bakımına, pilotların eğitiminden Suudiler'in yanına bile yaklaşmasına izin verilmeyen gizli yazılımların güncellenmesine kadar Amerika'nın parmak izlerine Yemen savaşının her kademesinde rastlamak mümkün. Washington'daysa Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın hükümdarlığı altındaki Suudi Arabistan'la ittifak yapmanın tehlikeleri, ciddi bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Suudi Arabistan'ın İran'ın desteklediği Huti isyancılarını Yemen'in kuzeyinden temizlemek için 2015'te başlattığı savaşta en az 60 bin Yemenli öldü, açlık ve kıtlık felaketi baş gösterdi. Amerika içinse savaş, stratejik ve ahlaki bir bataklığa dönüştü. Amerika, on yıllardır zengin müttefiki Suudi Arabistan'a silah satıyor, ancak bu silahlar şimdiye kadar hemen hemen hiç kullanılmıyordu. Ancak sivil ölümler, bir yandan Suudi müttefikleri desteklerken diğer yandan savaşın yan hasarının nasıl kontrol altına alınacağı konusunda ciddi bir ikilem yarattı. Gazete, Amerikalı yetkililer sivil ölümleri kamuoyu önünde eleştirirken sadece Trump'ın değil, eski başkan Obama'nın da Suudiler'in yanında yer almaya devam ettiğini hatırlatıyor.

Washington Post ise Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi tarafından gözaltına alınan 8 yaşındaki Guatemalalı göçmen erkek çocuğun Noel günü New Mexico eyaletinde bir hastanede yaşamını yitirmesiyle ilgili habere yer veriyor. Texas eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Joaquin Castro tarafından kimliği Felipe Alonzo Gomez olarak belirlenen çocuğun ölümü, 17 gün önce yine Guatemalalı olan 7 yaşındaki Jakelin Caal'ın sınır muhafızları tarafından gözaltına alındıktan 36 saat sonra aşırı su kaybı ve şok nedeniyle ölümünü izledi. Ölen her iki çocuk da Sınır Devriye Birimi El Paso Dairesi'nin himayesindeydi. El Paso Dairesi bunun üzerine himayesi altındaki 700 çocuğun acilen sağlık kontrolünden geçirilmesine karar verdi. İkinci çocuk ölümü ise dikkatleri bir kez daha sınır duvarı nedeniyle Başkan Trump ve Kongre arasında yaşanan ve hükümetin kapanmasıyla sonuçlanan açmaz üzerinde topladı. Trump, Noel günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, sınır duvarı ısrarını yineledi ve ”Adını ne koyarlarsa koysunlar, ister duvar desinler ister tel örgü, insanların ülkemize akın etmesini engelleyecek bir bariyer olmadan hükümet açılmayacak,” ifadelerini kullandı. Öte yandan gazete, 8 yaşındaki Guatemalalı erkek çocuğun ölüm nedeninin bilinmediğini, ancak iki hafta önce yaşamını yitiren çocuğunkine benzer belirtiler gösterdiğini yazıyor.

Washington Post bugün ayrıca yavaşlama sinyalleri veren küresel ekonominin mevcut durumuyla ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, geçtiğimiz yıl tam da şu sıralar 2010'dan beri en ciddi büyüme verilerini ortaya koyan küresel ekonominin şu anda geldiği noktanın, 2017 yıl sonu beklentilerinin tam tersi yönünde olduğunu yazıyor. Değerlendirmeye göre Amerika'da inşaat sektörü, Almanya'daysa fabrikalarda üretim yavaşlıyor. Çin'deyse perakende satışlar son 15 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. Küresel ekonomideki bu ani yavaşlama, Amerikan borsalarında yüzde 20'nin üzerinde kayıpların yaşanmasına neden olan satış dalgasını da körükledi. Amerika'da hükümetin kapanması, Fransa'daysa sokak protestoları, yatırımcıların kaygılarını derinleştiriyor. Küresel ekonomik yavaşlamanın daha ciddi bir krize dönüşmesi tehdidine katkıda bulunan etkenlerden biriyse 2008 krizinden sonra büyümeyi tetiklemek için olağanüstü adımlar atan merkez bankalarının desteği kesmeye başlaması. Uzmanlar, küresel ekonominin lokomotifi sayılan ülkelerin gösterdiği zayıf performansın siyasi sistemlerde de hasara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. İktisatçı ve yazar George Magnus, 2019'da yaşanabilecek ekonomik yavaşlama hatta gerilemenin, zaten endişe verici boyutlara ulaşan milliyetçiliğin daha da tırmanması riskini beraberinde getireceğini söylüyor. Öte yandan Trump Yönetimi'nin yıllık yüzde 3'lük büyüme hedefinin gerçekleşmesi olasılığı giderek düşüyor. Amerikan Merkez Bankası FED, 2019'a ilişkin büyüme öngörüsünü yüzde 3'ten yüzde 2,3'e düşürdü.

Wall Street Journal ise Başkan Trump'ın Amerikan Merkezi Bankası Başkanı Jerome Powell'a yönelik eleştirilerinden geri adım atmadığını ve bu tavrın, bankanın bağımsızlığını zedelediğini yazıyor. Gazete, yetkililerin Trump ve Powell arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştığını bildiriyor. Habere göre dün Merkez Bankası'nı faizleri çok hızlı yükselttiği şeklinde eleştiren ve sınır duvarı Kongre'de onaylanana kadar hükümetin açılmayacağını kaydeden Trump, küresel etkilere de yol açan borsalardaki çalkantıdan FED Başkanı Powell'ı sorumlu tutmayı sürdürdü. Öte yandan gazete, danışmanlarının, Trump ve Powell'ı bir araya getirmenin yollarını aradığını bildiriyor. Habere göre eski başkan George W. Bush, 2005'te Katrina Kasırgası'nın ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere dönemin FED Başkanı Alan Greenspan'le bir araya gelmişti. Obama ise 2011'de piyasalardaki çalkantıları ele almak için zamanın FED Başkanı Ben Bernanke'yle görüşmüş, hatta daha sonra Bernanke'nin halefi Janet Yellen'la da bir görüşme yapmıştı. Ancak gazete, Trump'ın Powell'a yönelik eleştirileri ve müdahaleci yaklaşımı nedeniyle benzer bir görüşmenin piyasalar üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını kaydediyor. Habere göre Trump ve Powell arasında yapılacak bir görüşme, kamuoyunda, FED'in ileride alacağı kararların Trump'ı rahatlatma amacı mı taşıdığı şeklinde şüphelere neden olabilir.

XS
SM
MD
LG