Erişilebilirlik

19 Aralık Amerikan Basınından Özetler


19 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Washington Post, Rusya’nın Amerika Büyükelçisi Sergey Kislyak’le yaptığı görüşmeler konusunda FBI’a yalan söylediği ve Adalet Bakanlığı belgelerinde Türk Hükümeti’nin çıkarları adına yürüttüğü faaliyetleri doğru yansıtmadığı suçlamalarını kabul eden eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in alacağı cezaya karar verilecek oturumun Mart ayına ertelendiğini bildiriyor. Karar oturumunun ertelenmesinin nedeni, Flynn’in özel yetkili savcı Robert Mueller’ın ekibiyle işbirliği yapmaya devam etmesini sağlamak. Ancak Mueller’a bağlı savcılardan Brandon Van Grack, Flynn’le yaptıkları işbirliğinin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Gazete, Flynn’i ülkesini satmakla suçlayan federal yargıç Emmet Sullivan’ın FBI’a yalan söyleme suçu üzerinde özellikle durduğunu ve Flynn’e, bu suçu işlediğini bir kez daha itiraf ettirdiğini yazıyor. Habere göre Yargıç Sullivan, mahkemede de yalan söyleme girişiminde bulunduğu takdirde Flynn’in başının daha büyük belaya gireceği uyarısında bulundu ve işlenen suçların niteliğiyle ilgili olarak, “hissettiğim tiksintiyi saklamıyorum,” ifadelerini kullandı. Gazete, Yargıç Sullivan’ın Flynn’in vatana ihanetle suçlanıp suçlanamayacağı şeklinde bir soru da yönelttiğini yazıyor. Bunun çok ciddi bir soru olduğunu, bu nedenle yanıt verip vermeme konusunda tereddüt ettiğini söyleyen savcı Brandon Van Grack, daha sonraysa Flynn’in vatana ihanet suçu işlediğini düşündürecek bir gerekçe olmadığını kaydetti. Özel yetkili savcı Mueller ve ekibi, Flynn’in sağladığı işbirliği karşılığında ya asgari hapis cezası alması ya da hiç almaması yönünde tavsiyede bulunmuştu.

Washington Post bugün ayrıca İlk Adım Yasası olarak bilinen ceza hukuku reformunun dün Senato’da 12’ye karşılık 87 oyla geçtiğini yazıyor. Gazete, çok sayıda Cumhuriyetçi Partili senatörün suç unsurlarına karşı yumuşak olmakla suçlanma riskine rağmen Senato’daki 49 Demokrat senatörle birlikte ceza hukuku sistemindeki değişikliğe imza attıklarını bildiriyor. Habere göre Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’ın da Senato’dan geçirilmesinde büyük katkısı olduğu tasarı, Başkan Trump açısından da eşine az rastlanır partiler üstü bir zafer niteliği taşıyor. Senato Yargı Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Chuck Grassley, “suç unsurlarına karşı sert ama adil” olmak isteyen Başkan Trump’ın tasarıyı imzalamak için elinde kalemle hazır beklediğini söyledi. Tasarının Trump tarafından imzalanmadan önce Temsilciler Meclisi’nden de onay alması gerekiyor. Hapishane reformu olarak da bilinen İlk Adım Yasası, sadece federal seviyedeki suçluları kapsıyor, eyalet düzeyindeki suçluları kapsam dışı bırakıyor. Federal suçlu kapsamında şu anda Amerika’da yaklaşık 181 bin tutuklu bulunuyor. Amerika’daki toplam tutuklu sayısının 2 milyon 100 bin civarında olduğu düşünülürse yasadan yararlanacakların sayısının düşük olduğu göze çarpıyor. Yasanın ana amacı, suç tekerrürünü önlemek için programlar hazırlamak ve uygulamak. Tutukluların katıldıkları programlar dahilinde iyi hal indirimi alması hedefleniyor. Yasa ayrıca özellikle narkotik suçlara uygulanan orantısız derecede ağır cezaların indirilmesinide öngörüyor.

New York Times ise Facebook’un ortaklarıyla yaptığı veri paylaşımına ilişkin 2017 yılına ait belgelere dayandırdığı haberinde, Facebook’un dünyanın en büyük teknoloji firmalarının kullanıcılarının özel mesajlarına erişmesini sağladığını bildiriyor. Gazete, kişisel verilerin en değerli emtia haline geldiği dijital çağda bu verilerin Silikon Vadisi’nin en güçlü firmaları tarafından ticari meta haline getirildiğini yazıyor. Habere göre Facebook’un ortaklarıyla yaptığı anlaşma, her iki tarafa da çıkar sağlar nitelikte. Hızla büyümeyi amaçlayan Facebook, bir yandan kullanıcı sayısını arttırıp buna bağlı olarak reklam gelirini yükseltirken ortak olduğu firmalar da ürünlerini daha cazip hale getirmek için gereken verileri elde etti. Facebook bu doğrultuda Microsoft’un Bing arama motoruna tüm kullanıcılarının arkadaş listelerine, kullanıcılarının rızası olmaksızın erişme imkanı tanıdı. Netflix ve Spotify’a ise kullanıcılarının özel mesajlaşmalarını okuma izni verdi. Amazon’a kullanıcılarının iletişim verilerine erişme izni tanıyan Facebook, Yahoo’ya ise kullanıcı paylaşımlarını açtı. Facebook, kullanıcılarına, paylaşımları hakkında tam kontrol hakkı tanıdığını iddia ediyor. Oysa New York Times’ın Facebook’un 50 eski çalışanı ile söyleşilerden ve ele geçirdiği şirket içi belgelerden edindiği veriler, sosyal medya devinin gizlilik ayarlarına rağmen kullanıcı verilerini ortaklarıyla paylaştığına işaret ediyor. Belgelere göre Facebook, kullanıcı verilerini, aralarında online perakendecilerin, eğlence sitelerinin, medya kuruluşlarının, hatta otomotiv firmalarının olduğu 150’den fazla ortakla paylaştı.

XS
SM
MD
LG