Erişilebilirlik

18 Aralık Amerikan Basınından Özetler


18 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

New York Times, Texas'taki siber güvenlik firması New Knowledge'in Columbia Üniversitesi uzmanları ve bir başka araştırma firması Canfield Research'le Senato İstihbarat Komisyonu için ortak hazırladığı ve Rusya'nın Amerikan kamuoyunu bölmek amacıyla yürüttüğü çabaların ayrıntılarını içeren raporla ilgili habere yer veriyor. Gazete, rapora göre Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemek için özellikle siyah seçmenleri hedef aldığını bildiriyor. Habere göre Demokrat seçmenlerin sandık başına gitmesini engellemeye yönelik bu çabalar, özellikle Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden yürütüldü. İlk kez Pazar günü Washington Post gazetesinin ayrıntılarını açıkladığı bir başka raporun bulguları da Rusya'nın 2016 seçim sonuçlarını etkilemek amacıyla yoğun bir kampanya yürüttüğü yönündeydi. New York Times'ın bugün yer verdiği raporda Rusya'nın yürüttüğü dezenformasyon kampanyasına örnek olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat lehine sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar gösteriliyor. Gazete, Rus siber ajanların YouTube, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine ve Google+ gibi başka platformlarda da Demokrat Partili başkan aday Hillary Clinton'un şeytan, Donald Trump'ın ise Hz. İsa ile özdeşleştirildiği paylaşımlar yapıldığını bildiriyor. New Knowledge firmasının bir başka bulgusu ise Rusya'nın siyah Demokrat seçmenlerin görüşlerini saptırma çabalarıyla ilgili. Rus lider Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus işadamı Yevgeni Prigojin'in sahibi olduğu St. Petersburg'daki İnternet Araştırma Ajansı adlı firma, rapora göre özellikle Facebook ve Instagram'da açtığı sahte hesaplarla beyaz polislerin silahsız siyahlara karşı orantısız güç kullanmasını protesto eden Black Lives Matter hareketini hedef aldı. Gazete, Rus ajanların, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller ve eski FBI Başkanı James Comey hakkında da iftira içerikli paylaşımlarda bulunduğunun altını çiziyor.

New York Times bugün ayrıca Suudi Arabistan'ın Amerika'nın desteğiyle Yemen'de sürdürdüğü hava harekatının denizlerde de çok ciddi bir tehdit unsuru haline geldiğini yazıyor. Gazete, Yemen balıkçı teknelerine helikopterler ve savaş uçaklarından açılan ateş sonucu çok sayıda Yemenli balıkçının öldürüldüğünü bildiriyor. Denizcilik uzmanlarına göre balıkçı teknelerini hedef alan hava saldırılarını İran destekli Huti isyancılarının mı yoksa Amerikan silahlarıyla donatılan Suudi Arabistan'ın mı düzenlediğini anlamak ise oldukça zor. Öte yandan Denizde yakalanan ve üç ay boyunca Suudi Arabistan'da hapsedilen 12 Yemenli balıkçının işkenceye tabi tutuldukları, bunlardan sekizinin Suudi Arabistan'ın adam başına bin 300 dolar ödeme yapması üzerine serbest bırakıldıkları bildiriliyor. Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz'de bombaladığı bir başka teknede ölen Yemenli balıkçıların ailelerine toplam 500 bin dolar nakit ödeme yaptığı da haberin ayrıntıları arasında.

Washington Post ise gen yapısı değiştirilmiş çiftlik hayvanlarıyla ilgili tartışmaları ana sayfasına taşımış. Gazete, geçtiğimiz ay Çinli bir uzmanın genleri değiştirilmiş özel tasarımlı bebeklerin dünyaya geldiğini açıklaması üzerine büyük bir etik tartışmanın patlak verdiğini hatırlatıyor, ancak benzer bir çalışmanın Amerika'da çiftlik hayvanları üzerinde yürütüldüğünü bildiriyor. Habere göre California Üniversitesi'nin Davis kentindeki kampüsünde bulunan tarım ve hayvancılık fakültesinin yürüttüğü araştırma kapsamında üç adet ineğin rahmine, genleri ve cinsiyeti değiştirilerek erkek inek gibi büyümesi ve görünmesi sağlanan embriyolar yerleştirildi. Gazete, gen bilimindeki bu çalışmaların sadece laboratuvar sınırları içinde kalıp kalmayacağını ya da genleriyle oynanmış çiftlik hayvanlarının market raflarında ve sofralarda yer alıp almayacağını, hükümetin önümüzdeki yıl açıklayacağı yeni kurallarının belirleyeceğini öngörüyor.

Wall Street Journal ise Standard and Poors 500, Nasdaq ve Dow Jones endekslerinin sadece bu ay yüzde 7 buçuktan fazla değer kaybına uğraması nedeniyle borsalardaki düşüşün derinleşmeye başladığını bildiriyor. Habere göre Amerikan Merkez Bankası FED'in bu hafta yapacağı toplantılardan çıkacak faiz artışı sonucu ve Amerika'yla Çin arasındaki ticari ilişkilerdeki belirsizlik, her üç endeksin de yılı düşüşle kapatması riskini arttırıyor. Gazete, üç endeksin de en son 2008'de yılı düşüşle kapattığını hatırlatıyor. FED'in yarın faizleri arttırdığına ilişkin açıklama yapması bekleniyor. Ancak yatırımcıları asıl kaygılandıran unsur, Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıla ilişkin ne gibi öngörülerde bulunacağı. Piyasaların şu anda oldukça çalkantılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan iktisatçılar, yatırımcıların geçmişte hisselerin değerinin dibe vurduğu dönemi fırsat bilip harekete geçtiğini ve bu taktiğin şimdiye kadar borsalardaki düşüşleri geri çevirmeyi başardığını, ancak bu sefer aynı durumun yaşanmadığını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG