Erişilebilirlik

Arakan Müslümanları Şimdilik Güvende


Arakan Müslümanları Şimdilik Güvende
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Geçen hafta Tayland’a giriş yapmalarına izin verilmeyen 400’den fazla Arakan Müslümanı göçmen, Endonezya’ya vardı. Endonezyalı balıkçılar tarafından kurtarılan mülteciler Endonezya’nın doğusundaki Aceh bölgesine götürüldü. Eski adı Burma olan Myanmar’daki etnik Müslüman azınlık Arakanlar, devletsiz bir topluluk. Mültecilerden bazılarıysa memleketlerindeki yoksulluktan kaçan Bengalliler. Tayland’ın Lipe Adası’ndan bildiren Amerika’nın Sesi muhabiri Steve Sandford’a göre denizde mahsur kalan daha binlerce mülteci açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

Üç Güneydoğu Asya ülkesi tarafından reddedildikleri için denizde mahsur kalan mültecilerle dolu bir teknenin Endonezya’ya giriş yapmasına izin verildi.

Mülteciler, Endonezya ve Malezya’nın geçici barınma izni vereceğini açıklaması üzerine karaya çıktı.

Taylandlı yetkililer geçen hafta motorunu onarıpüç günlük yakıt ve gıda yükledikten sonra tekneyi yeniden uluslararası sulara göndermişti.

Tayland Donanma Komutanı Weerapong Nakprasit, ülkesinin politikasını şöyle açıklıyor: “Öncelikle insani ihtiyaçlara odaklanıyoruz. Şu anda da her zaman da ilk yapacağımız iş bu. Ancak ülkemizin iç güvenliği herşeyden önce gelir. Karasularımıza girdikleri zaman kaçak sayılıyorlar ve yasaları çiğnemiş oluyorlar.”

Binlerce kaçak, tutuklanmamak için teknelerde bekliyor.

Myanmar’da yoksulluk ve katliam, denizlerdeyse açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Arakan Müslümanları’na destek vermek için bazı yabancı yardım örgütleri de harekete geçti.

İnsan hakları örgütü Fortify Rights’tan Matthew Smith, Myanmar’ın krizden sorumlu tutulması gerektiği görüşünde.

Özellikle çocuklar için teknelerdeki şartlar son derece ağır. Birçok aile, Myanmar’ın Rakhiye eyaletindeki kamplardan kaçmış.

Geçen ay bir tekneden atlayan 13 yaşındaki Muhamid Abdül, karşı karşıya kaldığı dehşeti şöyle anlatıyor: “Teknede bizi güvertenin altında tutuyorlardı. Su istiyorduk, vermiyorlardı. Gardiyanlardan dayak yiyorduk. Hatta bazıları dövüle dövüle öldürüldü. Çocukların, yetişkinlerin cesetlerinin denize atıldığını gördüm.”

İnsan hakları savunucuları, Myanmar’dan ayrılan yeni tekneler olduğu haberleri üzerine ülkenin ne zaman sorumlu tutulacağını sorguluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG