Erişilebilirlik

2014 Ara Seçimlerinde 'Korku Faktörü'


2014 Ara Seçimlerinde: 'Korku Faktörü'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Son kamuoyu yoklamaları 4 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimlerinde Amerikalı seçmenler arasında derin bir huzursuzluk yaşandığını gösteriyor. Amerika’nın Sesi Kongre muhabiri Cindy Saine 2014 ara seçimlerindeki “korku faktörünü” araştırdı

Gallup şirketinin anketine göre Ebola salgını ve IŞİD tehdidi Amerikalılar’ın en önem verdiği 10 konu arasında. Cumhuriyetçiler Amerikan halkının Obama yönetimi altında ne kadar güvenli olduğunu sorgularken Demokratlar da Cumhuriyetçiler’i Ebola gibi tehditlere rağmen sağlık harcamalarını kesmekle suçluyor.

Amerika’nın Sesi Kongre muhabiri Cindy Saine 2014 ara seçimlerindeki “korku faktörünü” araştırdı.

Dış ülkelerden gelen korkutucu haberler birçok Amerikalı’nın günlük yaşamına girdi. Amerika’daki ilk Ebola vakası haberi şöyle duyuldu: “Günaydın, Teksas hastanesinde yapılan testte ikinci bir sağlık görevlisinde de Ebola virüsü olduğu doğrulandı.”


Daha önce IŞİD militanları üç Amerikalı ve İngiliz yardım görevlisiyle gazetecilerin kafalarını kesti.

Gallup anket şirketinin editörü Frank Newport, IŞİD tehdidinin seçim kampanyasında konu yapıldığını söylüyor: “IŞİD’e karşı sürdürülen askeri operasyon Amerikalılar’a ülkelerine yönelik bir tehdit olduğunu düşündürüyor, “bu önemli olabilir” diyorlar. Her politikacı gibi bazı senatör adayları bu kaygıyı seçim kampanyalarında kullanmaya çalışıyor.

Cumhuriyetçiler televizyon reklamlarında Demokrat senatörleri Başkan Obama’ya bağlıyor ve Beyaz Saray’I ulusal güvenlik konusunda zayıf olmakla suçluyor.

“Radikal İslamcılar Amerika’ya saldırı tehdidinde bulunurken ve milyonlarca kişi serbestçe sınırlarımızdan ülkeye girerken Başkan Obama ve Senatör Landrieu hiçbir şey yapmadı.”

Bazı Cumhuriyetçi kampanya reklamları ayrı konular olan IŞİD teröristleri ile yasadışı göçmenleri kaynaştırıp bir dehşet havası yaratıyor: “Dünyanın dörtbir yanında şer güçleri her gün Amerikalılar’a zarar vermek istiyor. Ülkemize nereden giriyorlar? Arizona sınırından. Ama Demokrat milletvekili Ann Kirkpatrick devamlı partisiyle Arizona’yı koruma önlemlerine karşı oy kullanıyor.”

Buna karşı bazı Demokratlar da Youtube’a koydukları bir Ebola reklamında Cumhuriyetçiler’i hükümetin sağlık harcamalarını kesmekle suçluyor: “Hastalıkları Önleme Merkezi 2010 yılından beri bütçesinden 585 milyon dolar kesildiğini bildiriyor. Sürekli kes, kes, kes..”


Ebola konusunda ne düşündükleri sorulduğunda başka eyaletlerden Washington’a gelen Mary Huttar ve Frank Wyman gibi turistler karışık duygular dile getiriyor.

Mary Huttar, “Bunun büyük bir olay olacağını sanmıyorum. Korkunç bir hastalık ama sağlık sistemimiz konusunda bir endişem yok,” diyor.

Frank Wyman, “Giderek kaygılanıyorum. Ama henüz korkmuyorum. Bence soruna çözüm bulacağız,” şeklinde konuşuyor.

Korku verici reklamlara rağmen Amerikalılar’ın çoğu hala bu seçimlerdeki öndegelen konuların ekonomi, işsizlik ve hükümete karşı duyulan hoşnutsuzluk olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG