Erişilebilirlik

Ara Seçimlerde Asıl Yarış Senato İçin


Ara Seçimlerde Asıl Yarış Senato İçin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Ara Seçimlerde Asıl Yarış Senato İçin

Amerika’da bugün yapılan ara seçimler öncesinde adaylar son kampanya çalışmalarını yürütüyor. Seçimler, Başkan Obama’nın görev süresinin son iki yılında Senato ve Temsilciler Meclisi’nin hangi partinin kontrolu altına gireceğini belirlemesi açısından büyük önem taşıyor

Son kamuoyu yoklamalarından seçmenlerin Cumhuriyetçi adayları tercih edeceği yönünde sonuçlar çıkıyor.

Adaylar, ara seçimlere saatler kala kararsız seçmenleri cezbetmeye çalıştı. Georgia eyaletinden Demokrat senatör adayı Michelle Nunn “Herkese bu seçimlerde sandık başına gitmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyoruz” diyeerk bu çabayı özetliyor.

İki parti de kampanyalarında en çok tanınan simaları kullandı. Eski Cumhuriyetçi Partili başkan adayları Mitt Romney ve John McCain, Demokrat Partili eski Başkan Bill Clinton ve eşi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu isimlerden bazıları.

Demokrat Partili adayların kampanyalarında Başkan Obama’nın boy göstermemesi ise dikkat çekti. Adaylar, kamuoyu desteği oranlarının düşük olması nedeniyle kendilerini Başkan Obama’dan uzak tuttu. Obama yine de Michigan’da bir kampanyaya katıldı. Obama burada yaptığı konuşmada, “Niçin oy vermeniz gerektiğini anlatayım. Amerika, bizim zamanımızın en ağır ekonomik krizini yaşadıktan sonra büyük ilerlemeler kaydetti. Son dört buçuk yılda Amerikan şirketleri 10 milyon kişiye istihdam sağladı. Ekonomimiz son altı ayda son 10 yılın en hızlı büyüme seviyesine erişti” dedi.

Siyaset bilimci Norm Ornstein'ın değerlendirmesi şöyle: “Başkan Obama, eski Başkan George W. Bush’un altı yıl önce içinde bulunduğu duruma düştü. Kendi partisinin adayları arasında para toplama amacı dışında istenmeyen adam ilan edildi. Demokrat adaylar Başkan Obama’yla yanyana görünmek istemedi.”

Cumhuriyetçi adaylarsa Demokrat Partili rakiplerini Başkan Obama’yla ilişkilendirmekte gecikmedi. Bunlardan biri de New Hampshire eyaleti senatör adayı Scott Brown'dı: "Obama ve Demokrat aday Shaheen yenilgiye uğrayacak.”

Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu koruması bekleniyor. Cumhuriyetçiler’in Senato’nun kontrolunu ele geçirmek için altı sandalyeye ihtiyacı var.

Norm Ornstein, “Seçmenlerin Cumhuriyetçi Parti’yi tercih edeceklerini tahmin ediyoruz. Ara seçimlerde genellikle Başkan’a rakip parti daha çok oy toplar. Demokrat Parti için zor bir seçim olacak. Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da çoğunluğu elde etmek için önünde birkaç yol birden var” diyor.

Demokrat Partili adaylar, kamuoyu yoklamalarının tersine seçmenleri harekete geçirerek avantaj sağlayacaklarını iddia ediyor. Cumhuriyetçi Parti ise seçimlerden zaferle çıkacağını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG