Erişilebilirlik

Aşırı Risk Alan Gençler Ailelerini Kaygılandırıyor


Tekneyle tek başına dünya turu yapma girişiminde bulunan 16 yaşında bir genç kız, Hint Okyanusu’nun ortasında hayatı tehlikeye girince kurtarıldı. Mayıs ayında ise 13 yaşındaki bir genç, Everest’in zirvesine tırmanmayı başardı. Uzmanlar, gençlerin bu kadar zor hedeflere ulaşmaya çalışmalarının doğru olup olmadığını sorguluyor. Yetişkinler ve ebeveynler, gençleri maceraya atılmaktan alıkoymalı mı yoksa onlara destek mi vermeli? Amerika’nın Sesi Televizyonu, bu tartışmalı konuyu farklı yönleriyle ele aldı.



Washington Yelkenli Okulu’nda yaşları 9’la 15 arasında değişen gençler, yelkenli sporunu öğreniyor. Anne babalarına 16 yaşındaki Abby Sunderland’ın tek başına yelkenliyle dünya turu yapması hakkında ne düşündüklerini sorduk ve şu yanıtları aldık. İki çocuk annnesi Tracy Fisher, ”Günümüzde çok başarılı gençler var. Ancak tek başına, bir kızın dünyanın öbür ucunda böyle bir işe kalkışması kaygı verici,” diye konuşuyor. Yine iki çocuğu olan Cathy Kramer ise, ”Buna asla izin vermezdim. Bir gencin, ne kadar yaşına göre olgun olursa olsun yine de karar verme becerisinin tam olarak geliştiğine inanmıyorum,” diyor.

Sunderland’ın yelkenlisinin direği büyük bir dalgayla kırılmış ve genç kız, Hint Okyanusu’nda mahsur kalmıştı. Geçen ay 13 yaşındaki bir genç, Everest’e tırmanan en genç kişi ünvanını aldı. Artık gençler daha küçük yaşta tehlikeli maceralara atılıyor. 14 yaşındaki Luke Murray de bu gençlerden. Murray, ”Hayatta ulaşmak istediğiniz noktaya varabilmek için risk almanız gerekli. Risk almazsanız kazancınız da büyük olmaz,” diye konuşuyor.

Uzmanlar, genç beyinlerin çok riskli maceraların peşinde koşmaya programlandığını söylüyor. Dan Romer Annenberg Kamu Politikaları Merkezi’nde bluğ çağındaki gençler üzerine araştırma yapıyor.

Kişiyi başarıya ulaştıran faktörler, hayat tecrübesi ve daha yerinde kararlar alma becerisidir. 14 yaşındaki Claire Malkie, maceraya atılmak için birkaç yıl bekleyeceğini söylüyor. Malkie ”Biraz daha büyüyüp anne babanız sürekli sizi izlemeyi bıraktığı zaman maceraya atılmak daha heyecanlı çünkü çok daha özgürsünüz,”diyor.

Özgürlüğü teşvik etmekle çocukları çok sıkı izlemek arasındaki doğru denge nasıl sağlanmalı? Bluğ çağı psikiyatri uzmanı doktor Jean Thomas’a göre, anne babalar çocuklarının becerilerini teşvik etmeli, ancak riskleri de görmeli. Thomas, ”Yetenekleri olan bir çocuğu desteklemek ve yükselebilecekleri kadar yükseltmek çok güzel. Ancak anne babaların, gençlerin çok kırılgan olduğunu da hesaba katması gerekiyor,” diye konuşuyor.

Genç yelkenciler için demir alma zamanı. Birçoğu, yanlarında bir yetişkin olmadan ilk kez kendi başlarına tekneleriyle suya açılacak. Ve hayata yelken açmadan önce az da olsa özgürlüğün tadını çıkaracak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG