Erişilebilirlik

Apple FBI’ın ‘Korsanlık Yapma’ Teklifine Direniyor


Apple şirketi, geçen yıl 14 kişinin hayatını kaybettiği California’daki saldırıyı düzenleyenlerden birinin telefondaki bilgilerine ulaşmak isteyen Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) isteğini geri çevirdi, özgürlüklerin korunmasına vurgu yaptı.

Apple, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) incelemesi için Amerikan hükümetinin Aralık ayında California’da 14 kişiyi öldüren militanlarca kullanılan iPhone’nun şifresini kırma isteğine direniyor.

Apple yöneticisi Tim Cook, şirketin milyonlarca müşterisine hitaben yazdığı mektupta, kendi güvenlik önlemlerini kıracak yeni bir yazılım geliştirilmesini isteyen mahkeme kararına itiraz edeceklerini söyledi. Cook, sözkonusu kararın daha önce bir benzerinin görülmediğini ve bireylerin kişisel bilgilerine hükümetin erişimi anlamında ürkütücü etkileri olacağını kaydetti.

Hükümet, “Kendi kullanıcılarımıza korsan saldırı düzenlememizi ve yıllardır sizleri siber saldırılardan korumak için geliştirdiğimiz güvenlik önlemlerini baltalamak istiyor” diyen Cook, bu kullanıcılar arasında milyonlarca Amerikalı’nın da yer aldığına dikkat çekti. Cook, iPhone’a güçlü şifreleme yazılımları geliştiren mühendislerimizden şimdi de bu yazılımları siber saldırılara açık hale getirmeleri isteniyor dedi.

Cook, Apple’ın teröristlere hiçbir sempatisi olmadığını özellikle vurguladı ve şirketin FBI’a konuyla ilgili olarak sahip olduğu bilgileri verdiğini, bütün yasal kararlara uyduğunu ve soruşturmayı yürüten savcılara mühendislerinin danışmanlık yapmasını önerdiklerini söyledi.

Apple’ın yöneticisi Cook, FBI’ın istediği yazılımı geliştirmesinin çok tehlikeli olduğunu ve henüz bu tür bir yazılımın mevcut olmadığını söyledi. Cook, “arka kapı” olarak bilinen bu yöntemin tüm iPhone’ların kilidini istenilen her çözebileceğini belirtti.

Cook, hükümetin “Bu tür bir arka kapı yazılımının bir telefonda sadece bir kez kullanılacağı” iddiasının doğru olmadığını söyledi ve “Bu bir kez geliştirildiği zaman teknik olarak defalarca kullanılabilir” dedi. Bu tür bir yazılımı “maymuncuğa” benzeten Cook, bu anahtarla her kapının açılacağını ve bunu aklı başında olan hiç kimsenin kabul edemeyeceğini söyledi.

Apple artan siber saldırı tehdidi nedeniyle, 2014’te telefonlarının şifrelemesini güçlendirdi. Amerikan yönetimi geçmişte, güçlü güvenlik önlemlerinin, soruşturmaları zorlaştırdığını belirtmişti.

Apple’a Salı günü gönderilen mahkeme kararında şirketten Amerikan hükümetine California’daki saldırının sorumlularından birinin telefonuna erişim için alternatif yollar sağlaması istenmişti. Karar üstüste yanlış şifre girilmesi üzerine iPhone’daki bütün bilgilerin otomatik olarak silinmesini bypass etmeyi amaçlıyor.

Otomatik silme fonksiyonunu yeni bir yazılımla bypass etmek FBI’a saldırganlardan birinin telefondaki kilidi çözebilme olanağı sağlayacak. FBI yetkilileri, böylece telefondaki mesajlara, konuşmalara ve web bilgilerine ulaşmayı hedefliyor.

Cook, “FBI’ın niyetinin iyi olduğunu düşünsek de yönetimin ürünlerimizde arka kapı kurmamızı istemesi yanlış olur, sonuçta bu talep yönetimin korumakla yükümlü olduğu özgürlükler ve hürriyete zarar verecek,” dedi.

Tim Cook, Kongre’yi harekete geçirmek yerine FBI’ın 1789 yılından kalma bir yasadan yararlanarak yetkilerini beklenmedik şekilde genişletmeyi istediğini belirtti.

“Amerikan demokrasisine olan saygımız ve ülkemize olan sevgimizle FBI’ın isteklerine karşı koyuyoruz” diyen Cook, “Bizce en iyisi herkesin bir adım geri atarak böylesi bir uygulamanın yaratacağı sonuçları değerlendirmesidir,” şeklinde konuştu.

New York Times gazetesine göre Çin gelişmeleri yakından takip ediyor. Uzmanlar, şifreleme konusunda Çin yönetiminin Amerika’yı örnek aldığını belirtiyor.

Pekin, geçen yıl yabancı şirketlerin Çin’de satılan elektronik araçlar için şifre anahtarları sağlamalarını istemiş, yabancı ticari gruplardan gelen yoğun baskı üzerine geri adım atmıştı. Ancak, Aralık ayında terörle mücadele kapsamında kabul edilen yasa ile yabancı firmaların terörle ilgili davalarda polisin istemesi durumunda teknik bilgi yardımında bulunması yürürlüğe girmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG