Erişilebilirlik

AP’den Le Pen’e Dokunulmazlık Darbesi


Avrupa Parlamentosu, Fransız parlamenter Jean-Marie Le Pen'in dokunulmazlığını bir kez daha kaldırdı. Le Pen'in dokunulmazlığı daha önce üç kez kaldırılmıştı.
Avrupa Parlamentosu, Fransız parlamenter Jean-Marie Le Pen'in dokunulmazlığını bir kez daha kaldırdı. Le Pen'in dokunulmazlığı daha önce üç kez kaldırılmıştı.

Avrupa Parlamentosu, Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin eski lideri Jean-Marie Le Pen’in dokunulmazlığını kaldırdı. Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılmasını Fransız yargısı talep etmişti

Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin kurucusu ve eski lideri Jean-Marie Le Pen’in dokunulmazlığı Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda kaldırıldı. Fransız siyasetçinin dokunulmazlığının kaldırılmasında Fransız yargısının talebi etkili oldu.

Fransa yargısı, Le Pen’in 2014’te çekilen bir videoda partisini eleştiren Fransız şarkıcılar Patrick Bruel, Yannick Noah ve dünyaca ünlü şarkıcı Madonna’nın da bulunduğu sanatçılara yönelik, “Bir dahaki sefere fırına veririz” sözlerini sarf etmesi nedeniyle nefret söylemi gerekçesiyle dava süreci başlatmıştı.

Le Pen’in bu ifadeleri 2017’de Fransa’da yapılacak başkanlık seçimlerinin adaylarından ve Ulusal Cephe’nin şu anki lider Marine Le Pen tarafından da “siyasi hata” olarak nitelendirilmişti.

Avrupa Parlamentosu üyelerinin büyük bölümü Le Pen’in ifadelerinin parlamenter dokunulmazlığı kapsamına girmediği ve bir parlamenterin faaliyetleriyle bağdaşmadığı için dokunulmazlığun kaldırılmasına destek verdi.

Aslında Le Pen dokunulmazlığının kaldırılmasına oldukça alışık bir isim. 88 yaşındaki parlamenterin dokunulmazlığı, alınan son kararla birlikte, toplamda dördüncü kez kaldırılmış oldu. 1984’ten bu yana aralıksız şekilde Avrupa Parlamentosu üyesi olan Le Pen’in dokunulmazlığı ilk kez 1989’da dönemin Fransa Çalışma Bakanı Michel Durafour’a yönelik benzer nitelikli ifadeleri nedeniyle kaldırıldı.

1990’da yahudilere yönelik ifadeleri bağlamında dokunulmazlığı yine kaldırılan Le Pen, son olarak 1998’de Nazi dönemindeki gaz odaları için “İkinci Dünya Savaşı tarihinin detayı” ifadelerini kullandığı için dokunulmazlık zırhından mahrum bırakılmıştı. 1998’deki talep Almanya’dan gelmişti.

Babası gibi Marine Le Pen’in de dokunulmazlığının kaldırılması talep ediliyor. Bu bağlamda bir talep Avrupa Parlamentosu’nun dokunulmazlıklarla ilgilenen Hukuk İşleri Komitesi’ne gönderilmiş durumda.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG