Erişilebilirlik

AP Siyasetten Çok Şov Merkezi Olma Yolunda


Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) lider Marine Le Pen, yeni AP'de adı en fazla duyulacak isimler arasında yer alıyor.
Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) lider Marine Le Pen, yeni AP'de adı en fazla duyulacak isimler arasında yer alıyor.

Avrupa seçimlerinin ardından aşırı sağ ve Avrupa karşıtlarının sayılarını katlayarak AP’ye girmesi bu yasama döneminde siyasetten çok şov niteliğinde tartışmaların öne çıkacağının işaretlerini veriyor

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, özellikle Fransa ve İngiltere’de siyasi depreme neden olan aşırı sağ ve Avrupa Birliği karşıtı siyasi partiler, niyetlerinin yasama dönemi çalışmalarını felce uğratmak olduğunu daha şimdiden net şekilde ortaya koymaya başladı.

Fransa’daki tüm dengeleri bozan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ve Avrupa Parlamentosu’nda grup oluşturma çağrısına olumlu yanıt veren Hollanda’daki Özgürlük Partisi (PVV), İtalya’daki Kuzey Ligi (Lega Nord), Avusturya’daki Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Belçika’daki Flaman Menfaati (Vlaams Belang) kendi ilke ve politikalarına ters düşen her girişimi, her toplantıyı, her kararı bloke etmeye çalışacaklarını açık açık dile getiriyor.

"Teknokratik ve totaliter Avrupa Birliği’nin geride kaldığını" söyleyen FN lideri Marine Le Pen’e göre "Avrupa’nın yeni nesil politikacıları", özellikle grup kurarlarsa "şovun düzeyi" yükseldikçe yükselecek.

Le Pen’in ilk girişimleri grup kurma işleminin beklendiğinden karmaşık ancak çok da zor olmadığını gösterdi. Avrupa Parlamentosu’nda siyasi grup oluşturabilmek için en az yedi Avrupa Birliği ülkesinden 25 parlamenter gerekiyor. İlk temasları aylar öncesinden yapılan grup kurma çalışmasında şu ana kadar beş ülkeden olumlu yanıt alan Le Pen’in iki ülkeye daha ihtiyacı var, parlamenter sayısı ise sorun olmaktan çok uzak.

Le Pen’in gönlünden geçen İngiliz UKIP’in lideri Nigel Farage ile işbirliği yaparak çok daha geniş tabanlı bir grup oluşturmak ve Avrupa Parlamentosu’nun dengelerini iyiden iyiye bozmaktı. Ancak Farage, Le Pen’den gelen teklifi geri çevirdi.

Farage’ın ana amacı şu an eş başkanı olduğu Özgürlük ve Demokrasi Avrupası (EFD) grubundaki konumunu koruyup grubun güç kaybetmesini önlemek. Bu yönde en dikkat çeken temaslardan birini ise Farage’ın İtalya’daki Avrupa Birliği karşıtı 5 Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo ile görüşmesi oluşturdu.

Avrupa Parlamentosu’nun “şova doyacağının” önemli göstergelerinden biri de toplantı sonrasında verilen “Eğer anlaşmaya varabilirsek Brüksel’de büyük arıza çıkararak eğlenebiliriz” mesajıydı.

UKIP’in 5 Yıldız Hareketi’ne yönelmesinin en önemli nedenlerinden birini EFD çatısı altında olan Kuzey Ligi’nin Le Pen’den yana tavır koyması oluşturuyor. Farage, Kuzey Ligi’nin boşluğunu 5 Yıldız Hareketi’yle doldurmak istiyor.

Grillo’nun ekibinde bu yakınlaşmadan rahatsız olanların varlığı sır değil. 5 Yıldız Hareketi’nin “ne sağda ne solda yer alması” ancak Avrupa Birliği karşıtlığıyla UKIP’le yollarının kesişmesi olası bir ittifakın en önemli unsurlarından birini oluşturacak. 5 Yıldız Hareketi’ni UKIP’le ittifaka itecek başka bir unsuru ise bu hareketin herhangi bir gruba dahil olmaması halinde sesini yeterince duyuramayacak olması oluşturuyor.

Le Pen’in ve “cephe” oluşturmaya çalıştığı diğer siyasi partilerin geçmişteki açıklamalarına bakıldığında, Farage’ın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy için "Kaba olmak istemiyorum ama gerçekten ıslak bir bez parçasının karizmasına ve küçük bir banka memurunun görünümüne sahipsiniz” türünden açıklamaları hatırlandığında bu iki ismin liderliğindeki iki güçlü grubun Avrupa Parlamentosu’nda nasıl bir atmosfer yaratacağını tahmin etmek hiç de güç değil.

Bu atmosferin en önemli konu başlıklarından birini de Türkiye’nin oluşturacağına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye ile ilgili tartışmaların seviyesinin dibe vurması ve olumsuzluk tonunun tavan yapma ihtimali daha şimdiden yüzde 100 olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG