Erişilebilirlik

AP: 'ABD Venezuela’da Gizli Görüşmeler Yapıyor'


Associated Press haber ajansı, Amerika’nın Venezuela’nın iktidardaki sosyalist partisinin ikinci ismi Diosdado Cabello’yla gizli olarak görüştüğünü aktardı.

Yönetimden üst düzey bir yetkilinin AP haber ajansına konuştuklarına göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yakınındaki isimler, muhalif hareketin güçlenmesiyle birlikte, Maduro’nun görevden alınmasından yana olmaları halinde cezalandırılmayacakları konusunda garanti almak istiyor.

Haberde, Başkan Donald Trump liderliğindeki yönetimle yakın ilişkide olan bir yetkilinin, Temmuz ayında Venezuela’nın başkenti Caracas’ta, Nicolas Maduro’dan sonra gelen en etkili parti üyesi Diosdado Cabello’yla görüştüğü belirtildi.

Cabello’yla görüşen yetkiliyle ilgili ayrıntılar güvenlik gerekçesiyle gizli tutulurken, ikinci bir görüşme daha yapılmasının planlandığı ancak henüz görüşmenin olmadığı aktarıldı.

Maduro’nun gücünün zayıflamasıyla beraber Cabello gerek hükümet içindeki gerekse güvenlik güçleri üzerindeki etkisini daha da hissettirmeye başlayan bir isim. Ancak Amerika daha önce Cabello’yu yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve hatta görevdeki bir ABD senatörünü tehdit etmeyle suçlamıştı.

Diğer taraftan 2015 yılında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin danışmanı Thomas Shannon, Haiti’de Cabello’yla müzakere masasına oturarak Venezuela’da parlamento seçimlerinin zemininin oluşturulması için görüşmüştü.

‘ABD’nin Cabello’yu Maduro’nun yerine getirme niyeti yok’

Gizli görüşmeyle ilgili olarak AP’ye konuşan Amerikalı yetkili, Trump yönetiminin Cabello’nun Maduro’nun yerine geçmesi yönünde bir amacının kesinlikle olmadığını söyledi. Yetkili parti içinde Maduro’ya karşı alevlenmeye başlayan rekabetin dinamiklerini görebilmek adına diğer etkili isimlerle de görüşüldüğünü kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Cabello’dan henüz bir yorum alınamadı. Ancak Cabello’nun yaverlerinden biri kimliğinin gizli tutulması talebiyle konuştu ve Cabello Amerikalı yetkililerle görüşmüş olsa dahi bunun sadece Maduro’nun bilgisi dahilinde olabileceğini, Cabello’nun Maduro’ya ihanet ettiği iddiasının doğru olmadığını savundu.

Temmuz ayında yapıldığı ileri sürülen görüşmeyle ilgili yakından bilgisi olan bir diğer kişiyse, Cabello’nun Amerikalı yetkiliyle görüşmesine oldukça hazırlıklı bir şekilde geldiğini iddia etti.

56 yaşındaki Cabello uzun bir süredir Madoru’nun parti içindeki en büyük rakibi olarak değerlendiriliyor. Maduro’ya kıyasla daha pragmatik ekonomik görüşleri olan ve ülkenin siyasi geçmişinin aksine Küba’yla ideolojik olarak daha az bağdaşan Cabello, 2013 yılında ölen Devlet Başkanı Hugo Chavez’in de en yakın olduğu isimlerdendi. Zira, Chavez ölümünden önce son kez halkın karşısına çıktığında bir yanında Maduro diğer yanında da Cabello vardı.

‘Mafya babasıyla görüşmek istiyorsanız Cabello doğru isim’

Hem eski Başkan Barack Obama hem de Başkan Trump döneminde Latin Amerika’yla ilgili danışmanlık görevi yürütmüş olan eski üst düzey ulusal güvenlik uzmanı Fernando Cutz, Cabello’yla herhangi bir görüşme yapılmasının oldukça riskli olduğunu söylüyor ve “Cabello, Venezuela’daki en kötülerinin de en kötülerinden biri. Eğer strateji, mafya babasıyla görüşmekse, Cabello sizin adamınızdır. Ama böylesi bir strateji oldukça ağır riskler taşıyor” diyor.

2019 yılının Ocak ayında, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido kendisini seçimler yenilenene kadar ülkenin geçici lideri ilan etmiş ve Maduro hükümetine karşı büyük bir halk hareketinin de öncüsü olmuştu. Amerika da dahil en az 50 diğer ülke de Guaido’yu Venezuela’nın meşru lideri olarak kabul ediyor. Ancak ülkedeki ordu mensupları hala Maduro’nun yanından saf tutuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG