Erişilebilirlik

“Antidepresan'lar Hamilelikte Zararlı Değil”


Depresyon geçiren hamile kadınlar artık, doğumda yaşanabilecek sorunları gidermek için aldıkları ilaçları bırakmak zorunda kalmayabilir. Yapılan yeni bir araştırma, Seçici Serotonin Geri-Alım Koruyucusu (SSRI) olarak da bilinen antidepresanların, büyüyen cenine zarar verme riskinin bulunmadığını ortaya koyuyor

Büyük değişime neden olan gebelik, birçok kadının mutlu geçirdiği bir süreç. Ancak anne olmayı bekleyen bazı kadınlar için, fiziksel ve hormonel değişiklikler kliniksel depresyon riskini artırabiliyor.

Hamilelik öncesi depresyona giren kadınların çoğu, kadın doğum uzmanlarının önerisi doğrultusunda aldıkları ilaçları bırakıyor.

Bunun nedeni de, geçmişte yapılan bazı araştırmalar. Bu araştırmalar, Amerika’da en yaygın kullanılan antidepresanların kalp veya kafatasında sorunlara yol açtığı gibi çelişkili sonuçlar ortaya koydular. Bu antidepresanların bazılarının da SSRI ile bağlantısı bulunuyor.

Ancak Amerika ve Kanada’dan yaklaşık 30 bin kadının katıldığı yeni bir araştırmayı yürüten bilim insanları, SSRI’nın büyüyen cenine çoğu zaman herhangi bir zarar vermediğini ortaya koydular.

ABD Ulusal Doğum Kusurlarını Önleme Dairesi’nin incelediği araştırma sonuçları, British Medical Journal’da yayınlandı.

Yürütülen araştırmanın baş yazarı Jennita Reefuis, aynı zamanda, ABD’nin Georgia eyaletinin Atlanta kentinde bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde doğum kusurlarında uzman epidemiyolojist olarak görev yapıyor.

Reefuis, “Kesinlikle, yaptığımız araştırma süresince Amerika’daki hastalarımızda en fazla SSRI kullanmamıza rağmen, daha önce yapılmış beş araştırmada olduğu gibi doğum kusurlarının sertraline’le bir alakasının olduğunu göremedik,” dedi. Reefuis ayrıca, “Her ne kadar daha önce yapılan araştırmalar bu ilaçların zararlı olduğunu savunsa da, bu ilaçları kullanan hamile kadınların aldığı risk oldukça küçük,” dedi.

Hamileliklerinin erken dönemlerinde SSRI alan kadınların %40’ına, Zoloft olarak bilinen ve en güvenilir ilaç olan sertraline veriliyor.

Diğer iki SSRI olan Prozac ve Paxil’in de doğum kusurlarıyla çok az ilişkisinin bulunduğu söylendi.

Doğum kusurları araştırmalarına fon sağlayan March of Dimes kuruluşundan Edward McCabe, yeni araştırmanın çok iyi sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi. McCabe, “Kadınlara, doktorunuzla konuşmadan önce aldığınız ilaçları bırakmayın diyoruz. Yapılan yeni araştırma, doktor ve depresyon geçiren kadınlara, kendilerine veya karınlarındaki bebeklerine zarar vermeden depresyon ilaçlarına devam edebileceği güvencesini verdi,” diyerek sözlerine devam etti.

BMJ yazarları, depresyon ilacı kullanan kadınlara, hamilelik süresince SSRI kullanmalarının güvenli olduğunun güvencesini verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG