Erişilebilirlik

Antibiyotiklere Karşı Direnç Geliştirme Konusunda Kaygılar Artıyor


Antibiyotiklere Karşı Direnç Geliştirme Konusunda Kaygılar Artıyor
Antibiyotiklere Karşı Direnç Geliştirme Konusunda Kaygılar Artıyor

Antibiyotiklere karşı direnç geliştirme sağlık uzmanlarını her zaman kaygılandıran bir konu oldu. Uzmanlar bir iki yıl içinde bazı bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız kalınacağından korkuyor. Bu duruma çok güçlü ilaçların gereksiz yere ve sıkça kullanılarak bakterilerin dayanıklılığını arttırması yol açıyor.




Dünya Sağlık Örgütü antibiyotik direnci konusunu insan sağlığını tehdit eden en büyük üç sorun arasında sayıyor.

Antibiyotiklerin gereksiz yere kullanımı ilaca dirençli bakteri türleri türemesine yol açtı. Uzmanlar sorunla mücadelenin hemen başlamaması halinde tedavi edilebilecek enfeksiyonların daha da güçlenerek geri gelebileceğini söylüyor.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Thomas Frieden Kongre üyelerinin soruna çözüm bulması gerektiğini söylüyor. Doktor Thomas Frieden, “Antibiyotik öncesi ve antibiyotiklerin kullanıldığı dönemleri biliyoruz ancak antibiyotiklere karşı direnç sorununa çözüm bulmazsak antibiyotik sonrası bir döneme girebiliriz ve bu durum bazı enfeksiyonlara karşı çaresiz kalacağımız anlamına geliyor” diyor.

Uzmanlar aşırı antibiyotik kullanımının ilacı daha az etkili hale getirdiğini söylüyor. Bakterinin genetik mutasyonu bakteriyi antibiotiğe dirençli hale getiriyor. Bu doğal bir süreç. Ancak aşırı ilaç kullanımı yüzünden bu süreç hız kazandı. Doktor Donald Poretz dirençli bakterinin çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söylüyor. Doktor Poretz, “Örneğin idrar yollarında çok dirençli bir bakteriye rastlanıyor, bu cilt enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu da olabilir. Bu enfeksiyonlara yol açan çeşitli bakteriler giderek daha da güçleniyor. Örneğin tüberküloz vakalarının görüldüğü ülkelerde hastalara bir sürü ilaç veriliyor ve tüberküloz bakterisi daha dirençli hale geliyor” şeklinde konuşuyor.

Dirençli bakterilerin yol açtığı en ölümcül enfeksiyonlardan biri de Methisilin. MRSA olarak bilinen hastalık her yıl Amerika’da 19 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

2002 yılından bu yana Amerika’daki hastanelerde yaklaşık 2 milyon MRSA vakası görüldü. Bu enfeksiyonun dünyaya yayılabileceğini söyleyen Doktor Poretz, “Bu dünyada ciddi bir soruna yolaçabilir. Seyahatlerle bu bakteriler kişiden kişiye hızla yayılabiliyor,” diye konuşuyor.

İlaç şirketleri antibiyotik üretimini azalttı. Bilimadamları bu durumun da soruna katkıda bulunduğunu söylüyor. Gerekli dozun altında antibiyotik kullanmak da hedeflenen bakterinin yok edilememesine ve direnç kazanmasına yol açıyor.

Alerji ve Enfeksiyonel Hastalıklar Enstitüsü’nden Doktor Anthony Fauci ilaç şirketlerinin daha fazla kar elde etmek amacıyla antibiyotik üretimini azalttığını söylüyor. Doktor Anthony Fauci, “Şirketler insanların ömür boyu kullanacakları ilaç türlerini üretince satıştan daha fazla kar elde ediyor. Antibiyotik türü ilaçlar hastalar tarafından en fazla 10 gün kullanılıyor,” diye konuşuyor.

Uzmanlar çözümün hastaları ve doktorları aşırı antibiyotik kullanımına karşı eğitmekten geçtiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG