Erişilebilirlik

Antibiyotikler Bir Kez Daha Sınıfta Kaldı


Antibiyotikler Bir Kez Daha Sınıfta Kaldı
Antibiyotikler Bir Kez Daha Sınıfta Kaldı

Antibiyotiklerin bazı durumlarda kullanımının yararlı olup olmadığı tartışması süregelen bir tartışmadır. Her yeni araştırmayla birlikte de bu konu bir kez daha gündeme gelir.

Amerika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre amoksisilin etken maddesi olan antibiyotiklerin, akut sinüs enfeksiyonlarında sanıldığı gibi yararlı olmadığı ortaya çıktı. Uzmanlar, bu antibiyotik yerine plasebo (yalancı ilaç) verilen hastalarda da aynı süre içinde iyileşme gözlendiğini söylüyor.

Missouri’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmaya göre akut sinüs iltihabını tedavi etmek için kullanılan amoksisilin etken maddeli antibiyotikler hastalığın semptomlarını azaltmıyor, hatta zaman zaman iltihabın kuruma süresini de etkiliyor.

Araştırmayı yapan ekipten Doktor Jay Piccirillo, “Sonuçlar bize, antibiyotiklerin temel sinüs enfeksiyonları için gerekli olmadığını; çoğu hastanın zaten kendi kendine iyileştiğini gösterdi” diyor.

Araştırmada akut sinüzit enfeksiyonu olan 166 yetişkin hastanın bir bölümüne 10 gün boyunca amoksisilin kullandırılırken geri kalanlara aynı sürede placebo (yalancı ilaç) verildi. Ağrı, ateş, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi şikayetleri olan hastaların durumu, 3’üncü, 7’nci, 10 ve 28’inci günlerde gözlendi. Uzmanlar, 7’nci günden itibaren antibiyotik kullanan hastalarda hafif de olsa iyileşme işaretleri görüldüğünü, ama 10’uncu günden itibaren ilaç kullanan ve kullanmayan hastalardaki durumun neredeyse eşit olduğunun gözlendiğini tespit etti.

Uzmanlar akut sinüs iltihabının normalde bir-iki hafta içinde iyileştiğini, bu süreçte antibiyotik yerine ağrı, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomlara karşı ilaç kullanmanın daha yararlı olabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG