Erişilebilirlik

Antalya’da 5 Yıl Sonra CHP


2019 seçimleri Akdeniz kıyılarını “kırmızıya” boyamaya, batı uçta Antalya’yla başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 5 yıl sonra Antalya’yı geri aldı. CHP’yle özdeşleşen kırmızı renk Mersin, Adana ve Hatay ile devam edip Akdeniz kıyılarında şerit oluşturdu.

Antalya’da Millet İttifakı’nın büyükşehir başkanı adayı CHP'li Muhittin Böcek, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 50.62’sini aldı. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Menderes Türel 46.25’te kaldı.

Antalya’nın 19 ilçesi var. Bu ilçelerin sekizinde CHP, altısında AKP, ikisinde MHP, ikisinde İYİ Parti ve birinde DSP kazandı.

Merkez ilçelerde durum nasıl?

Antalya’nın beş merkez ilçesi var: Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Döşemealtı ve Aksu. Bu beş ilçenin nüfusu, il nüfusunun çoğunluğunu oluşturuyor. Merkez ilçelerden üçü; Konyaaltı, Muratpaşa ve Döşemealtı’nda CHP galip geldi. Kepez ve Aksu’yu ise AKP kazandı.

Son seçimlerle AKP 11 belediyeden 6 belediyeye düştü. MHP 2 olan belediye sayısını korudu. Cumhur İttifakı toplam belediye sayısında 13’ten 8’e geriledi. Cumhur İttifakı’nın bu seçimlerde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun seçim bölgesi olan Antalya'da kaybettiği açıkça görülüyor.

İktidar cephesinin buradaki kan kaybı aslında önceden belliydi. Antalya Cumhurbaşkanlığı referandumunda yaklaşık 20 puan farkla “hayır” demişti. AK Parti 24 Haziran’da da 5 puan kaybetmişti.

İYİ Parti ve DSP faktörü

Bir önceki yerel seçimlerde henüz kurulmamış olan İYİ Parti’nin Antalya'da oyları böldüğü anlaşılıyor. 2014’te AKP’nin kazandığı Demre ve Elmalı’yı İYİ Parti almış durumda.

Kemer ise DSP’nin devreye girerek CHP’yi devre dışı bıraktığı bir belediye oldu. Mevcut belediye başkanı Mustafa Gül ilçede 3. dönemini yaşıyordu. İlk olarak 1994-1999 arasında CHP’den belediye başkanı oldu. 2009’da bu kez MHP’den seçildi. 2014’te yine MHP’den seçildi ama 2017’de tekrar CHP’ye döndü.

Bu seçimlerde Gül’ün karşısına Necati Topaloğlu çıktı. Topaloğlu önce partisi CHP’den aday olmak istedi. CHP Gül’ü aday gösterince istifa etti, AKP’ye geçti. AKP de farklı bir aday gösterince bu kez DSP’den adaylık başvurusu yaptı ve kazandı.

El değiştiren belediyeler

İl genelindeki belediyelere bakılınca toplam altı ilçede bir önceki seçimlere göre partilerin değiştiği görülüyor. Demre ve Elmalı AKP’den İYİ Parti’ye, Finike, Gazipaşa ve Kumluca AKP’den CHP’ye, Kemer ise CHP’den DSP’ye geçmiş durumda.

CHP 6 ilçe belediyesini 8’e çıkarırken büyükşehri de kazandı. Antalya’da il genelinde en kazançlı partinin CHP olduğunu söylemek mümkün. Millet İttifakı’nın Antalya’da İYİ Parti’ye kazandırdığı da söylenebilir. Ülke genelinde sadece 18 ilçe belediyesi alabilen İYİ Parti bunların ikisini Antalya’da kazanmış durumda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG