Erişilebilirlik

Anonymous Türkiye’yi Tehdit Etti


Siber saldırılarıyla tanınan uluslararası hacker grubu Anonymous, 14-17 Aralık tarihlerinde “.tr” uzantılı sitelerde yavaşlamaya yol açan saldırıları üstlendi. Anonymous, youtube üzerinden yayınladığı açıklamasında saldırıya gerekçe olarak Türkiye’nin IŞİD destek verdiği iddialarını gösterdi.

Hacker grubu açıklamasında adeta Türkiye’yi tehdit etti: ‘‘Root DNS’lere yapılan bu saldırılar yüzünden Türkiye internet sınırlarını kapatarak diğer ülkelerdeki kullanıcıların Türkiye'deki websitelerine girişini engellemiştir. Sevgili Türkiye Hükümeti, eğer IŞİD'i desteklemeyi durdurmazsanız bizde internetinize, DNS’lerinize ve bankalarına saldırmaya devam edeceğiz. Ve hükümete ait internet sitelerini çökerteceğiz. Root DNS’den sonra havalimanlarınızı vuracağız. Kritik bankacılık altyapısına, devlet ilişkili özel sektör şirketlerine ve askeri nitelikteki kurumlara da saldıracağız.’’

Binali Yıldırım: Saldırı olduğu doğru, BTK ve TİB müdahale etti

Türkiye saldırıyı doğruladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 14 Aralık itibarıyla özellikle ".tr" uzantılı internet sitelerine yapılan siber saldırıların arttığını söyledi.

Yıldırım’ın yaptığı açıklamaya göre saldırı yurtdışı kaynaklı ancak henüz bu saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği tespit edilmiş değil. Ulaştırma Bakanı, ‘‘Saldırıların ardından bakanlığımız, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı saldırılara müdahale etti.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ni devreye soktular. Onlar hemen devreye girdi ve olayı kontrol altına aldılar. 17 Aralık'a kadar bu olay devam etti. İki saat yavaşlama, kesilme oldu,’’ dedi.

BTK Başkanı: İnternetteki yasadışı eylemlere karşı küresel işbirliği şart

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından gerçekleştirilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi üst düzey etkinlik gözden geçirme zirvesinde konuşma yapan

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, devletleri interneti terör amaçlı ve yasadışı kullananlara karşı ortak mücadelede bulunmaya çağırdı.

Sayan, ‘‘İnterneti terör amaçlı kötüye kullanma dahil olmak üzere, her türlü yasa dışı eylemi önlemek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Sosyal medya platformları terör örgütleri tarafından propaganda aracı olarak kullanılmamalıdır. İnternetin yasa dışı kullanımı ile mücadele etmek için uluslararası kuruluşlar, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve internet aracıları arasında yakın işbirliği yapılması gerekmektedir,’’ dedi.

Serhat Ayan: Bu saldırılar zombi bilgisayarlarla gerçekleştiriliyor

Türkiye’nin önde gelen teknoloji sitelerinden tknlj.com sitesinin yayın yönetmeni Serhat Ayan, 14 Aralık’tan bu yana internette bir yavaşlama olduğunu ve sitelerine yurtdışından girişlerde %10-15 civarında azalma olduğunu söyledi. Ayan , örneğin ABD’deki sitelere ulaşmanın Türkiye’deki ulaşmaktan daha kolay olduğunu da belirtti.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Ayan, yapılan saldırıları şöyle anlattı:

‘‘Türkiye’nin isim server’lari var. Bunlara nic.tr deniyor. Anlaşılan buraya ‘brüt atak’ saldırılar gerçekleştirildi. Bunu on kişi, yüz kişi yapamaz. Bu saldırıları zombi bilgisayarlar gerçekleştiriyor. Neredeyse bütün bilgisayarlara oyunlarla veya başka yollarla ‘arka kapı’ yani Truva atları yükleniyor. Bunlara belli zamanlarda harekete geç komutu yollanıyor. Milyonlarca bilgisayarda .tr’ye ping atıyor. Yani .tr’yi meşgul etmek için paketler gönderiyorlar. Bunun üzerine .tr’de paralize oluyor. Aslında mesela bu saldırı tek bir merkezden gelse .tr buradan gelenleri almıyorum der ama değişik noktalardan bunlar yapılınca işlemleri yavaşlıyor. Bunu Anonymous mu yapıyor? Ona kesinlikle ‘evet bunlar Anonymous’ demek mümkün değil.’’

Serhat Koç: Bu saldırılar yasadışı

Korsa Parti Hareketi’nden Serhat Koç, bu saldırıları yüzbin kişinin oturma eylemi yaparak bir otobanı trafiğe kapamasına benzetti.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Avukat Koç, ‘‘ Anonymous’un açıklamasında söz ettiği hükümete ait siteleri çökermekten kasıt şu olmalı. Siteyi erişimi engellemek, bir anda milyonlarca bağlantı göndererek işlemez hale getirmektir. Bunları yaparken bazı sızıntılar da gerçekleştirebilirler. Bazı bilgisayarlardaki dosyaları, telefon adreslerini sızdırdıkları da oluyor. Tabii tüm bunlar hukuka aykırı. Yürürlükteki kanunlara göre, yasadışı veri ekleme ya da veri transferi suç teşkil ediyor’’ dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG