Erişilebilirlik

Annan: 'Suriye'de Toptan Bir Savaş Olasılığı Artıyor'


Arap Birliği liderleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a baskıları arttırmak amacıyla Doha’da olağanüstü toplantıda bir araya geldi.

Toplantıya katılan uluslararası temsilci Kofi Annan, Suriye’nin toptan bir savaşın eşiğine geldiği uyarısında bulundu. Annan Esad’a, Suriye için hazırladığı altı maddelik ateşkes planını uygulanması için derhal cesur ve somut adımlar atması çağrısında bulundu. Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan, Suriye’de son dönemde yaşanan vahşetin, çatışmaların kontrolden çıktığının gösterdiğini söyledi.

Annan, “Hula’da çocuk, kadın ve erkeklerin katledilmesi korkunç bir suç. En kötüsü, Hula’daki olaylar yaşanan zulmün yalnızca biri” diye konuştu.

Kofi Annan ayrıca Suriye’deki şiddet olaylarının yayılabileceği uyarısında bulundu. Katar Başbakanı Şeyh Hamid bin Casim el Thani de Annan’ın kaygılarına destek verdi, hiçbir bölge ülkesinin Suriye’de kötüleşen durumdan muaf olmadığını söyledi. El Thani, Arap Birliği’nin Suriye halkının talepleri yönünde çaba göstereceğini sözlerine ekledi.

Arap Birliği, Birleşmiş Milletler’den Suriye’de bulundurduğu 300 silahsız gözlemciyi çekmesi ve çatışmaları önlemek üzerine ülkeye Barış Gücü askeri yerleştirmesi çağrısında bulundu. Ancak çatışmalar çoktan yayılmış durumda.

Dün gece çatışmalar Suriye sınırını aşarak Lübnan’ın Trablus kentine sıçradı. Lübnanlı yetkililer, Babel Tebbane ve Cebel Muhsin’de Esad yanlılarıyla isyancılara destek veren milisler arasında çatışma çıktığını, aralarında sivillerin de bulunduğu en az yedi kişinin öldüğünü, 30’dan fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Öte yandan Suriye’nin Humus ilinde de çatışmalar devam ediyor. İnternet’e konan amatör bir video, Suriye ordusunun Babel Sebaa’yı topçu ateşine tuttuğunu gösteriyor. Bir başka video ise Erbin’de BM gözlemcilerine eşlik eden Suriye askerlerini hedef alan bir bombalı saldırının görüntülerine yer veriyor.

Suriye’ye dış müdahale çağrıları da artıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG