Erişilebilirlik

Annan Suriye'de Taraflara Barış Çağrısı Yaptı


Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan Suriye'de temaslarda bulunuyor

Uluslararası barış temsilcisi Kofi Annan, Suriye’de tam olarak uygulanmadığını itiraf ettiği barış planını kurtarmaya çalışıyor.

Annan, Şam’a varışından sonra yaptığı açıklamada herkesi silahlarını bırakmaya ve 15 aydır süren çatışmalara barışçı çözüm bulmaya çağırdı.

Annan Cuma günü Hula kasabasında en az 108 kişinin öldürülmesi olayının kendisini “şok ettiğini ve dehşete düşürdüğünü” söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le görüşen Annan, Devlet Başkanı Beşar Esad ile yapacağı görüşmenin "ciddi ve dürüst" olmasını umduğunu söyledi.

Suriyeli insan hakları eylemcileri Annan’ın ziyaretinden önce hükümet kuvvetlerinin askeri mevzilere yönelik isyancı saldırılarına misilleme olarak Hama kentinin bazı mahallelerini bombaladığını bildiriyor. İnsan hakları eylemcilerine göre çatışmalarda askerler, isyancılar ve 13 sivil dahil 34 kişi hayatını kaybetti.

BM gözlemciler grubunun başkanı Robert Mood çatışmaların sürmesine rağmen bazı bölgelerde olumlu işaretler gördüğünü söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Pazar akşamı Hula kasabasında 32’si çocuk en az 108 kişinin öldürülmesi olayını şiddetle kınadı. Genellikle Şam hükümetini destekleyen Rusya ve Çin de bu kez kınamaya katıldı.

Suriye hükümeti, askeri birliklerin Hula kasabasındaki katliamla ilgisi olmadığını önesürüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi Şam hükümetine yönelik suçlamaların “baştanaşağı yalan” olduğunu söyledi. Makdissi, katliamdan askerlere saldıran “silahlı teröristleri” sorumlu tuttu.

BM gözlemcileri Humus’un kuzeybatısındaki Hula kasabasına düzenlenen saldırıda top ve tank kullanıldığını bildiriyor.

Sözcü Makdissi ise Suriye askerlerinin kendilerini savunduklarını ancak tank ve top kullanmadıklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Sergei Lavrov, Moskova’da İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague ile görüşürken katliamdan iki tarafın da sorumlu olduğunu savundu.

BM’nin tahminlerine göre şiddet olaylarının başladığı Mart 2011’den bu yana Suriye’de 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG