Erişilebilirlik

Aşının Önemini Vurgulayan Kampanya


Aşının Önemini Vurgulayan Kampanya
Aşının Önemini Vurgulayan Kampanya

Zatürre ve ishal gibi önlenebilir hastalıklar gelişmekte olan ülkelerde en çok çocuk ölümlerine neden olan hastalıklar arasında yer alıyor. Dünya çapında başlatılan yeni kampanyanın amacı, aşı yapmanın önemini vurgulayarak çocuk ölümlerinin önüne geçmek.



Doktor Keith Van Zandt ve eşi Dede çocukları önlenebilir hastalıklara karşı aşılamamanın sonuçlarını ilk elden biliyor.

Çiftin evlat edindiği kızları Romanya'da doğduğu hastanede Hepatit B kapmış.

Dede Van Zandt, "Kızımızı eve getirdik ve tedavisine başladık. Buradaki ilk yılı karaciğer biyopsileri, hastane, kan testleri ve enfeksiyonu control altına almak için yapılan en az 150 iğneyle geçti," diyor.

Ancak Van Zandt çifti kızlarını tedavi ettirebildikleri için şanslı. Çift şimdi ONE adlı lobi örgütü adına çalışıyor.

Dr. Keith Van Zandt, "Kızımın geçirdiği hastalığın doğum sırasında yapılabilecek bir aşıyla önlenebileceğini bilmek beni çok sinirlendiriyor," şeklinde konuşuyor.

ONE örgütü Amerikalı liderleri zatürre ve ishal aşısı için 243 milyon dolar bağışlamaya çağırıyor. One İletişim Müdürü Ginny Wolfe aşı için bütçe gerektiğini vurguluyor.

Bu bütçe federal hükümetin bütçesinin yüzde birinden daha az.

Ginny Wolfe, "Önümüzdeki beş yıl içinde 4 milyon çocuğun hayatını kurtarabiliriz. Bunun için federal bütçeden çok az bir pay yeterli," diyor.

Aşılar sayesinde dünyada 5 milyon çocuğun hayatı kurtarıldı. ONE ve birlikte çalıştığı Aşı için Küresel Birlik’le diğer örgütler bu başarının devam etmesini istiyor.

Doktor Robert Block, "Aşıların etkisi çok büyük. Gelişmekte olan ülkelere uygun fiyata aşı sağlamaya çalışacağız. Bu sayede anne babalar çocuklarına aşı yaptırma imkanına sahip olabilecek," diyor.

ONE bu kampanyada yanlız değil. Nisan ayı içinde yapılan bir toplantıda Dünya Sağlık Örgütü üyesi 170 ülke Aşı Haftası etkinliklerine katıldı.

Örgüt Süzcüsü Dan Epstein yüzbinlerce çocuğun bu etkinlikler sırasında aşılandığını söyledi: "Asıl engel anne babaların çocuklarının ne zaman aşılanması gerektiğini bilmemesi. Yetişkinler de grip aşısını yeniden olmaları gerektiğini bilmiyor. Bilinçsizlik, karşılaştığımız en büyük engellerden biri."

Epstein Amerika kıtasında bile hala ulaşılması güç yerler bulunduğunu ve bu yerlere aşı götürmenin zor olduğunu söylüyor. Aşıların soğuk ortamlarda saklanması gerekiyor.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü Amerika kıtasında Nisan ayı sonunda yaklaşık 41 milyon kişiye aşı ulaştırmayı başardı. Ayrıca Dünya SağlıkÖrgütü desteğinde ilk kez Afrika ve Pasifik ülkelerinde de aşı kampanyaları yapıldı.


XS
SM
MD
LG