Erişilebilirlik

Anketler Trump ve Clinton Diyor


Anketler Trump ve Clinton Diyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Amerika’da açıklanan yeni bir anket, emlak milyarderi Donald Trump’ın, Cumhuriyetçi Parti adaylığını kazanma yolunda güçlü bir biçimde ilerlediğini ortaya koydu. Demokratlar’da ise eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, büyük farkla önde.

CNN/ORC’nin anketi, Cumhuriyetçiler’in yüzde 49’unun Donald Trump’ı desteklediğini gösteriyor. Bu oran, Trump’ın 4 rakibinin toplamından fazla. Trump’ın en yakın rakibi Rubio yüzde 16, Texas Senatörü Ted Cruz yüzde 15 desteğe sahip.

Demokrat Parti’de yarış 2009-2013 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan Hillary Clinton ve Vermont senatörü sosyal demokrat Bernie Sanders arasında sürüyor. Clinton, son ankete göre arayı açmış durumda. Clinton yüzde 55 desteğe sahipken, Sanders’a destek yüzde 38 oranında.

1 Mart, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar’ın birçok eyalette önseçim için sandığa gideceği gün. “Süper Salı” olarak bilinen bu günde Trump, Cruz’un önde göründüğü Texas dışında kalan 10 eyalette favori görünüyor.

Hillary Clinton’ın da çoğu eyaletlerde kazanması bekleniyor. Rakibi Sanders, kampanyasını, ülkede artan eşitsizlik ve Wall Street finans firmalarının ülkede artan gücü konuları etrafında şekillendirdi.

Cumhuriyetçi Parti’de yarış, kısa süre içinde tahrikler ve kişiliğe yönelik saldırılarla dolu bir sürece dönüştü. Rubio ve Trump, birbirlerinin fiziksel yönlerini eleştirmeye başladı. Trump, Floridalı siyasetçiye sıklıkla “Küçük Marco Rubio” diye sesleniyor ve makyajla büyük kulaklarını sakladığını öne sürüyor. Trump, Rubio’nun köpek yakalayıcı olarak bile seçilemeyeceğini söyledi. Buna karşılık Rubio, Trump’ın ellerinin küçüklüğü ve yüzündeki sprey bronzlaşma kremiyle dalga geçti.

Son günlerde Rubio, Trump’ın bir “hilekar” olduğunu ve amacının Cumhuriyetçi Parti’yi ele geçirmek olduğunu söylüyor. Partideki kıdemli politikacılar Rubio’yu destekliyor ve Trump’a kesinlikle destek vermeyeceklerini söylüyor. Cumhuriyetçi Parti yönetimi, Trump’ın Kasım’da Clinton’ı yenemeyeceğini ve partinin Kongre’de de ciddi kayıplar vereceğini düşünüyor. Şu anda Kongre’nin iki kanadı da Cumhuriyetçiler’in elinde.

Rubio, bir mitingde “Unutmayın: İnsanlar dostlarının hilebazlara oy vermesine izin vermez” diye konuştu.

Rubio aynı zamanda Trump’ı, Amerikan ırkçı Ku Klux Klan örgütünün eski lideri David Duke’un desteğini reddetmemesi nedeniyle de eleştirdi. Trump, Pazar günü soruları açıkça yanıtlamasına rağmen, Pazartesi günü kanalın kendine kötü bir kulaklık verdiğini, bu nedenle de karışıklık yaşandığını belirtti. Trump, Duke’un desteğini haftasonu boyunca farklı toplantılarda reddettiğini iddia etti.

Rubio’nun Salı günü önseçim yapılan herhangi bir eyaleti kazanması beklenmiyor. Partinin favori adayının şimdilik amacı Temmuz’daki parti kurultayına kadar, eyaletlerden toplayabildiği kadar delege toplamak. Rubio, birinci gelenin, tüm delegelerin desteğini sağlayacağı, kendi eyaleti Florida’da, ilk galibiyetini almayı hedefliyor.

Ted Cruz ise “Trump treninin” Salı günkü galibiyetlerden sonra durdurulmasının zor olacağı uyarısında bulundu. Ted Cruz, seçmenlere, bugüne kadar Trump’ı yenen tek adayın kendisi olduğunu hatırlatıyor. Cruz, Iowa’yı kazandıktan sonra Trump, geri kalan 3 eyaleti aldı.

Cumhuriyetçi adaylar, Salı günü 12 eyalette dağıtılacak delegelerin 3’te 2’sinin geleceği güney eyaletlerinde kampanyalarını sürdürüyor. Trump, Virginia ve Georgia’da mitingler yaparken, Rubio Arkansas’ta. Cruz, 11 eyaletteki toplam 595 delegenin 155’inin belirleneceği kendi eyaleti Texas’ta çalışmalarını sürdürüyor.

Trump’a karşı yarışabileceğini düşünen Hillary Clinton da Trump’a ve diğer Cumhuriyetçi adaylara yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdı. Ancak, Clinton rakibi Sanders’ı hedef almıyor.

Clinton, Massachusetts’te seçmenlere yaptığı konuşmada, Cumhuriyetçi Parti’de olduğu gibi birbirini günah keçisi ilan eden, kışkırtan tavırlara izin verilmemesi gerektiğini söylerken, “Bu tür davranışlar ulusal birliğimizin dokusuna zarar veriyor. Bu yüzden ben bu kampanyada farklı bir yol izlemek istiyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG