Erişilebilirlik

'Amerikalılar'ın Ekonomiye Bakışı Olumlu Ama Trump’a Değil'


Yeni bir ankete göre Amerikalılar'ın neredeyse üçte ikisi Amerikan ekonomisi hakkında olumlu izlenime sahip. Ancak Amerikalılar Başkan Donald Trump’ın dünyanın en büyük ekonomisini ve bir dizi diğer meseleyi yönetme biçimi konusunda olumsuz görüş taşıyor.

Quinnipiac Üniversitesi’nin son anketine katılanların yüzde 63’ü Amerikan ekonomisinin “mükemmel” ya da “iyi” olduğunu düşünürken, yüzde 34’ü “çok iyi olmadığı” ya da “zayıf” olduğu görüşünü dile getirdi.

Katılımcıların dörtte üçü kendi ekonomik durumlarını “mükemmel” ya da “iyi” olarak değerlendirirken, dörtte biriyse “olumsuz” olarak nitelendirdi.

Anket, Trump’ın ekonomiyi yönetme biçiminin yüzde 44’e karşı 51 oranında desteklenmediğini da ortaya koydu. Yüzde 43’e karşı yüzde 45’lik bir kesim, Amerikan ekonomisinin şu anki iyi durumundan dolayı, eski Başkan Barack Obama’nın Donald Trump’tan daha fazla övgüyü hakettiğini düşünüyor.

Şu an yüzde 4.1 olan işsizlik oranı son 17 yılın en düşük seviyesindeyken borsa indeksi tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Anketin geneline bakıldığında, Trump’ın 11 aylık Beyaz Saray performansını takdir etmeyenlerin oranı da yüzde 59’ken, tersini düşünenlerin oranı yüzde 37’de kaldı. Gallup şirketi de anketinde Trump’ın performansı hakkında negatif düşünenlerin oranını yüzde 59-36 marjında göstermişti.

Ankete göre Amerikalılar, geniş farkla Trump’ın dürüst olmadığını, iyi liderlik vasıflarını taşımadığını, ortalama Amerikalıyı gözetmediğini ve kendileriyle aynı değerleri paylaşmadığını düşünüyorlar.

Ankette, Trump’a dış politikayı ele alma biçimi, terör, göç, vergi politikası ve sağlık politikalarında da olumsuz görüşler ağırlıklı çıktı.

Quinnipiac’a göre yüzde 46’ya karşı yüzde 50 oranında katılımcı, bir düzineden fazla kadın tarafından 2016 başkanlık seçimlerinden önce hakkında yapılan cinsel taciz suçlamaları nedeniyle Başkan Trump’ın istifa etmesi gerektiğini düşünüyor.

Trump, suçlamaları defalarca yalanlarken, Beyaz Saray da “Seçmen oy kullanırken iddialardan haberdardı” açıklaması yapmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG