Erişilebilirlik

Ankara Destekli Suriyeli Muhalifler Cihatçılara Karşı Konuşlanıyor


Türkiye’nin Suriye’de desteklediği çatı muhalif grup Ulusal Ordu kuzey batıda cihatçılara karşı konuşlanıyor.

Suriye’de faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Tahrir El Şam grubu, İdlib’de ve Türkiye sınırına yakın bölgelerde başlattığı saldırıları sonucunda Darat Izza adlı stratejik kasabasını ele geçirmesinin ardından Atareb kasabasına girdi.

Tahrir El Şam, kasabanın kontrolünü ılımlı muhaliflerden devraldı.

Saldırı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzey batısında desteklediği muhalif grup Ulusal Ordu’yu alarma geçirdi.

Ulusal Ordu sözcüsü Yusuf Hamud, Tahrir el Şam’ın daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla Halep ve İdlib’deki bazı bölgeleri güçlendirdiklerini söyledi.

Suriye’deki iç savaşın en büyük gruplarından olan Ulusal Ordu’nun yaklaşık 35 bin savaşçısı var. Yedi yıl süren Suriye Savaşı şu ana kadar yüz binlerce kişinin ölümüne 11 milyon kişinin de evlerinden olmasına neden oldu.

Muhaliflerin elindeki İdlib bölgesinde egemen olan grup cihatçılar. Bunlar birçok kent ve kasabada temel hizmetleri karşılamak için sivil yönetim oluşturdu.

İdeolojik farklılıklar Tahrir El Şam’ı Ulusal Ordu bayrağı altında toplanan her ikisi de Türkiye tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu ve Ulusal Kurtuluş Cephesi gibi ulusalcı gruplardan ayırıyor.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esat’ı devirmek için yola çıkan isyancı hareket nüfuz savaşları ve yerel rekabetin etkisinde kaldı.

Hamud, cihatçıların toprak kazanmasının Türkiye sınırından Halep kırsalına kadar olan bölgede hakimiyetlerini arttırmasına neden olacağı yorumunu yaptı.

Hamud cihatçıları, savaşçılarını Fırat Nehri’nin doğusunda YPG tarafından kontrol edilen ve Türkiye’nin operasyon düzenlemesi beklenen Menbiç’ten uzaklaştırmakla da suçladı.

Başkan Trump’ın Suriye’den ABD askerlerini çekme konusundaki ani kararı Suriye’nin kuzeyindeki Kürt savaşçıların Türkiye’nin hedefi olacağı kaygılarına neden olmuştu.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG