Erişilebilirlik

Ankara'dan Washington'a Yeni Büyükelçi


Washington'da üç yıl görev yapan Büyükelçi Namık Tan
Washington'da üç yıl görev yapan Büyükelçi Namık Tan
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı'nda 2014 yılı başlangıcında nöbet değişimi için düğmeye basıldı ve Türkiye'nin en kritik diplomatik görevlerinden birisi olan Washington Büyükelçiliği için Namık Tan'ın yerine Serdar Kılıç’ın atanmasına karar verildi. Halen Başbakan Erdoğan'ın Japonya ziyaretine Tokyo Büyükelçisi olarak eşlik etmekte olan Kılıç, NATO ağırlıklı kariyeriyle dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki günlerde kesinleşecek kararname ile atamaları yapılacak 12 büyükelçiye yeni görevlerini bizzat telefonla bildirdi. Taslak kararnameye göre, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ndeki isim de değişiyor.

Şubat 2010'da Washington'da görev yapmaya başlayan Namık Tan'ın yerine Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın atanmasına karar verildi. Ancak bu atama Namık Tan'ın 3 yıllık görev süresinin ardından merkeze çekilecek olması nedeniyle dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı teamülleri uyarınca Washington Büyükelçiliği görevinin ardından büyükelçilerin genellikle Müsteşar veya Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilmesi gerekirken; Namık Tan için halen bu kadrolar dolu bulunuyor. Bu durumda Tan'ın merkezde nasıl görevlendirileceği de merak konusu oldu.

Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi olacak Serdar Kılıç, Tokyo'daki büyükelçilik görevine Nisan 2012'de başlamıştı. Dolayısıyla Kılıç, Japonya nezninde elçilik görevinde henüz ikinci yılını tamamlamadan ABD'de Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor.

1958 Samsun doğumlu olan Kılıç, en son Nisan 2010 - Nisan 2012 döneminde AKP Hükümeti ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri olarak yakın çalışma içinde bulunmuştu. MGK'daki sivil sekreterlik döneminde Dışişleri Bakanlığı'ndan bu göreve kaydırılan Kılıç'ın, hem MGK'daki görevi sırasında hem de öncesinde 2008-2010 yıllarında Beyrut Büyükelçisi olarak Bakan Davutoğlu ile Başbakan Erdoğan'ın beğenisini kazandığı bildiriliyor.

Beyrut'taki görevi sırasında Kılıç'ın, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüşme trafiğini ateş altında sürdürdüğü ve bunun Erdoğan tarafından "Silah sesleri altında görüşmeler yürüttü" diye övüldüğü anımsatıldı.

Washington'daki görevinden merkeze çağırılacak Namık Tan ise, 3 yıldır yürüttüğü büyükelçilik görevinde hükümet tarafından başarılı görülüyordu. Ancak Türkiye ile ABD arasındaki son dönemde karşılıklı gerilimli açıklamalar yapılırken Tan'ın da Washington nezninde sıkıntılı günler yaşadığı kaydedildi.

4009 sayılı yasa uyarınca Türkiye, yurtdışında görevlendirdiği büyükelçileri istisnai durumlar dışında yabancı başkentlerde altı yıl tutabiliyor . Ancak Tan'ın selefi Nabi Şensoy da Washington Büyükelçiliği koltuğunda 4 yıl kalabilmişti.

Kararname taslağına göre, bir diğer kritik atama ise Londra'ya. Şu anda Ahmet Ünal Çeviköz'ün yürüttüğü Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği görevine Milli İstihbarat Teşkilatı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevindeki Abdurrahman Bilgiç atanıyor. Davutoğlu'nun, Bilgiç'e "Kurumunuza tekrar hoşgeldiniz" diyerek görevini tebliğ ettiği kaydedildi.

Japonya'ya Kılıç'ın yerine ise Ahmet Bülent Meriç getirilecek. Meriç'in eşi Aylin Meriç, Japon asıllı. Davutoğlu'nun, Aylin Meriç'e telefonla görüşürken, "Memleketinizi özlediğinizi düşünüyorum. Sizi memleketinize gönderiyoruz" dediği bildiriliyor.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG