Erişilebilirlik

Ankara’da ve İstanbul'da ABD’ye Kudüs Protestosu


Ankara’da ABD’ye Kudüs Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü başkent olarak tanıma kararı nedeniyle Ankara’da AKP Gençlik Kolları’nın başı çektiği gruplarca protesto gösterisi düzenlendi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde Kudüs’ün hukuki statüsünde fiilen değişiklik yapılmaması çağrısıyla protesto eylemi düzenlendi. AKP Gençlik Kolları’nın sosyal medya aracılığıyla yaptığı duyuru çerçevesinde, Ankara’da bazı gençlik örgütlenmeleri bugün akşam saat 19.00’da elçilik civarına geldi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün aldığı tedbirler çerçevesinde, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önüne ve elçilik ana giriş kapısına ev sahipliği yapan Nevzat Tandoğan Caddesi’ne geçişlere izin verilmedi. Protestocu gruplara, elçilik karşısında Ankara Sanayi Odası’nın önünde toplanma izni verilerek, polislerce elçilik civarı kontrol altına alındı.

Gruplar, polis eşliğinde “Katil İsrail, İşbirlikçi Amerika”, “Kudüs’e Dokunma” gibi sloganlar atarak, Trump’ın kararını protesto etti. Gruplar adına basın açıklamasını, AKP Gençlik Kolları Genel Merkez Yönetimi Üyesi Ali Osman Özdemir yaptı. Özdemir, açıklamayı Ankara Gençlik Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına okuduğunu ifade etti.

Basın açıklamasında, Filistin ve Kudüs’ün kutsallığını vurgulanarak, “Siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs’ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır” denildi. Kudüs meselesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi suçlanarak, Konsey üyesi ülkelerce silah ticaretine dikkat çekildi ve bu nedenle BM eliyle konuya çözüm getirilemeyeceği belirtildi. İslam dünyasına çağrı yapılan açıklamada, Kudüs için birleşilmesi gerektiği dile getirildi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu Önünde de Gösteri

Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak resmen tanıyarak, Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma planı, İstanbul’da bulunan ABD Başkonsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu Önünde Kudüs Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Anadolu Gençlik Derneği AGD tarafından organize edilen protesto gösterisine AGD üyeleriyle birlikte yaklaşık 400 kişi katıldı. Göstericiler ellerinde Filistin bayraklarını sallayarak Amerika ve İsrail karşıtı sloganlar attı.

Güvenlik güçleri, ABD Konsolosluğu’nun girişinin bulunduğu sokağın ortasından itibaren çelik bariyerlerle yolu kapatarak göstericilerin konsolosluk önüne gelmesine engel oldu. Çok sayıda çevik kuvvet polisinin konsolosluk çevresinde güvenlik önlemi aldı. Saat 20.30’da toplanan grup yaklaşık bir saat sonra dağıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG