Erişilebilirlik

Ankara’da Toplu Eylemlere Yasak


Başkentte olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında Ankara Valiliği’nce bütün kent genelinde Ekim ayı boyunca toplumsal eylemler, konser, anma toplantısı yasaklandı. Kararın yankı bulduğu sosyal medyada, gelecek haftalarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yapılacak kutlamalar da anımsatılarak, her türlü kamusal etkinliğe yasak getirilmesi tepkiyle karşılandı.

Ankara Valiliği’nden akşam saatlerinde yapılan açıklamayla Ankara ili genelinde Ekim ayında her türlü toplumsal etkinliğe yasak getirildi.

Açıklamada, “OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla görevlerinden ihraç edilen, işe geri dönme talebiyle açlık grevi yaptıkları sırada gözaltına alınan ve tutuklanan DHKP-C Kamu Emekçileri Cephesi (KEC) mensubu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek vermek, tutuklanmalarını protesto etmek amacıyla 24 saat esasına göre ilimizin muhtelif yerlerinde, parklarında açlık grevi veya oturma eylemi düzenleneceğine dair istihbarat alınmıştır. Bu tür eylemlerin, vatandaşların parkları yoğun olarak tercih etmeleri nedeniyle çevreye rahatsızlık verebileceği; DEAŞ terör örgütü vb. örgütlerin katılımcılar ve vatandaşlara yönelik olarak eylem yapabileceği, böylelikle kamu güvenliğini tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir” denildi.

Açıklamada, ilgili kanun hükümleri hatırlatılarak, “Ankara genelinde park, bahçe ve umuma açık alanlarda 2017 Ekim ayı boyunca açlık grevi, oturma eylemi, anma toplantısı, konser vb. toplu etkinlikler yasaklanmıştır” duyurusu yapıldı.

Ekim ayında yasağa aykırı davrananlara ise OHAL Kanunu, Türk Ceza Kanunu (TCK) gibi yasal hükümler uyarınca cezai işlemler uygulanacağı açıklandı.

Ankara Valiliği’nin açıklamasının ardından Twitter başta olmak üzere sosyal medyada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu 29 Ekim tarihi anımsatılarak, her türlü kutlama ve anmaya yasaklama getirilmesine tepki gösterildi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ekim’in son haftasında Ankara’da nasıl kutlama yapılacağı yönünde eleştiriler yapılmaya başlandı.

Açlık grevindeki eğitimciler örgüt üyesi ilan edildi

Ankara Valiliği’nin açıklamasında, tutuklu olmalarına rağmen açlık grevi eylemindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılması amaçlı olası toplumsal eylemlerin hedef alınması dikkat çekti.

Sanatçılar, gazeteciler ve insan hakları örgütleri aylardır Gülmen ve Özakça gibi OHAL mağduru isimler hakkında işlerine geri dönüş kararı alınması için çağrı yapıyor. Son olarak dün akşam Adana Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü alan Başak Köklükaya, sahnedeki teşekkür konuşmasında, ödülünü Gülmen ve Özakça’ya ithaf etti.

Geçen aylarda İçişleri Bakanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle tutuklanmalarından önce adli sicil kayıtlarında hiçbir suçlama olmadığını kamuoyuyla paylaşan Gülmen ve Özakça’yı uluslararası kamuoyuna “DHKP-C Kamu Emekçileri Cephesi (KEC)” üyeleri olarak tanımlamıştı. Bugün de Ankara Valiliği, OHAL gerekçeli Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kamu görevlerinden ihraç edildikleri için işe dönme talebiyle açlık grevi eylemindeki Gülmen ve Özakça’yı terör örgütü üyesi olarak tanımladı. Ancak Gülmen ve Özakça hakkındaki yasal süreç halen devam ediyor ve en son 28 Eylül’de ikinci duruşma yapıldı. Dolayısıyla henüz söz konusu eğitimciler hakkında “terör örgütü üyeliği” gibi kesinleşmiş suç hükmü bulunmuyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG