Erişilebilirlik

Ankara'da ODTÜ Direnişi Sürüyor


Taksim Gezi Parkı'nda yapılaşma kararını protesto amacıyla başlayan çadır nöbeti eylemi, yaz mevsiminde Türkiye genelinde muhalif eylem sürecini tetiklerken şimdi de başkent Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne ait araziden yol geçirilmesi projesi gerginliğe neden oldu. Gezi Parkı'nde olduğu gibi yol inşaatını önlemek amacıyla çadır nöbeti etkinliği başlatılırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin orman arazisini bölme projesine karşı tepkiler de sosyal medyada geniş yankı bulmaya başladı.

Türkiye genelinde sonbaharda muhalif kesimler tarafından Gezi Parkı gibi ODTÜ Ormanı'nın bütünlüğünü korumak yeni bir ortak eylem zinciri başlatılacak mı, henüz bilinmiyor. Ancak 'direnODTÜ' ve 'direnODTÜormanı' başlıklarıyla Twitter, Facebook ve blog hesapları şimdiden oluşturuldu. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) başta olmak üzere ODTÜ'lü akademisyen ve öğrenciler, Ankara'nın Eskişehir yönünde yeşilliğini koruyan ve konut yapılaşmasına kapalı durumdaki üniversite arazisini korumakta kararlı görünüyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de kararlı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gezi Parkı eylem sürecinde protestoculara yönelik sert ifadeleri, Twitter üzerinden Memet Ali Alabora gibi sanatçıları hedef alan açıklamaları yanında BBC Türkçe servisi ile de polemik yaratan mesajlarıyla dikkat çekmişti. Geçmiş yıllarda ODTÜ yönetimi ile üniversite arazisi içerisindeki Eymir Gölü'nün kontrolunu talep etmesi gibi ODTÜ arazisini küçültmeyi amaçlayan farklı projeleriyle gündem yaratan Gökçek, şimdi de ormanlık arazide yol açma projesinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Bugünlerde ODTÜ'lü öğrenciler öncülüğünde arazi girişinde nöbet eylemine devam edilirken, ilk günlerde TOMA gibi araçlarla eylemcileri kuşatmış olan polis güçleri ise şimdilik geri çekilmiş durumda. Ancak Büyükşehir Belediyesi'ne ait inşaat ekibi ve araçları eğer bölgeye sevk edilirse bunun polisle eylemcileri karşı karşıya getireceğinden endişe ediliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ'lü bazı akademisyenleri isim isim 'eylem kışkırtıcısı' gibi ithamlarla suçlamaya devam ediyor.

Acar: ODTÜ imarsız değil

ODTÜ Rektörü Profesör Dr. Ahmet Acar, üniversite tüzel kişiliğini polemik konusu haline getirmemek adına koruduğunu ifade ettiği sessizliğini bozdu. Profesör Acar, düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediyesi'nce ileri sürüldüğü ve kamuoyunda tartışıldığı üzere ODTÜ'de imarsız-plansız yapılaşma olmadığını açıkladı. Geçmiş yıllarda Büyükşehir Belediyesi'ne karşı benzer iddialar ve yıkım girişimleri nedeniyle başlayan dava sürecini ODTÜ'nün kazandığını anımsatan Rektör Acar, ODTÜ'nün uluslararası mimarlık kuruluşlarından da ödül almış planlı bir yerleşkesi olduğunu kaydetti. ODTÜ arazisi içerinde yaban hayatı koşulları bulunduğunu ve hayvanlara bir sığınak oluşturulduğunu belirten Profesör Ahmet Acar, tünel uygulaması yerine doğrudan yol açma girişimine karşı olduklarının altını çizdi.

Muhalefet yol projesini protesto eylemine destek veriyor

CHP ve BDP milletvekilleri, zaman zaman nöbet eylemindekileri ziyaret ederek, yol projesine karşı açıklamalar yaparken, sivil toplum örgütlerinden de Büyükşehir Belediyesi'ni eleştiren açıklamalar geldi. Bu arada video paylaşım sitesi youtube aracılığıyla 'ODTÜ Ormanı'nın Doğuşu' başlığıyla Ankara'da bozkır niteliğindeki arazinin nasıl ağaçlandırıldığını anlatan kısa film de paylaşıldı. Türkiye'de ulusal mizah dergilerinden birisi olan Leman da, ODTÜ ormanına yönelik projeyi kınayan özel bir kapak çalışmasıyla piyasaya sürüldü. Kapakta, 1968 kuşağı liderlerinden Deniz Gezmiş'in hatırlatılması dikkat çekti.

"ODTÜ Ormanı Otoban Olmasın" sloganıyla yürütülen eylem hareketine, yol projesinden etkilenecek Çiğdem ve Yüzüncü Yıl mahalleleri halkının da destek verdiği gözleniyor.

Önümüzdeki günlerde ODTÜ'de eğitim-öğretim yılı açılışıyla birlikte kampüsteki öğrenci sayısında artış olmasıyla protesto eylemine daha fazla katılım olması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi'nin orman arazisinde yol açma projesini uygulama kararının geleceği, yeni bir gerginlik konusu olarak şimdilik beklemede.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG