Erişilebilirlik

Ankara'da IŞİD Operasyonu: Hedefte AKP ve Aleviler mi Vardı?


Şubat ayında Güneydoğu'da yapılan IŞİD operasyonlarında 400'den fazla kişi gözaltına alınmıştı
Şubat ayında Güneydoğu'da yapılan IŞİD operasyonlarında 400'den fazla kişi gözaltına alınmıştı

Ankara Valiliği, IŞİD’in Pazar günü AK Parti Kongresi’nin yapıldığı bölge ve Dikmen’de sivil toplum kuruluşlarını hedef alan saldırı hazırlığında olduğunu tespit etti.

Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile birlikte Pazar günü sabaha karşı Yapracık Mahallesi’ndeki TOKİ Konutları’ndaki bir eve yapılan polis operasyonuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Topaca, önceki gün Etimesgut ilçesindeki söz konusu eve yapılan operasyonda, iki IŞİD’li teröristin öldürüldüğünü ve saldırı hazırlıklarıyla ilgili krokilerin ele geçirildiğini bildirdi. Topaca, IŞİD’lilerin, AK Parti Kongresi’nin gerçekleştiği bölge ve Dikmen semtinde saldırı planladıklarını dile getirdi. Topaca, Dikmen’deki IŞİD’in hedef alabileceği bütün sivil toplum kuruluşlarını uyaracaklarını da sözlerine ekledi.

Ankara'da IŞİD Operasyonu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:32 0:00

Bu arada Topaca’nın, IŞİD’in hedefleri arasında olduğunu belirttiği Dikmen semtinde ağırlıklı olarak Alevilerin yaşadığı biliniyor. Dikmen semtinde, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı gibi Alevi kökenli vatandaşları bünyesinde buluşturan sivil toplum kuruluşları ve mekanları bulunuyor. Dikmen’de Aleviler için ibadet adresi olan cemevi de yer alıyor.

“IŞİD’liler eş zamanlı saldırı planlamış olabilir”

Topaca, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün, Azeri kökenli Ebu Celil Halid isimli bir kişiyi yakalaması sonucu IŞİD’in Ankara’da saldırı gerçekleştirmeyi planladığını öğrendiğini dile getirdi. Halid’in sorgusunda Ankara’daki bir ev adresine iki IŞİD’li teröristi yerleştirdiğini itiraf ettiğini kaydeden Topaca, bunun üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün devreye girdiğini ve Yapracık’taki bir evde IŞİD’liler olduğu bilgisi üzerine risk alınmadan hemen operasyon düzenlenmesine karar verildiğini söyledi. Topaca, “Çatışmada iki terörist ölü ele geçirildi. Muhtemelen yabancı uyruklu olma ihtimalleri yüksek görünüyor. Parmak izi gibi herhangi bir kayıt olmadığı için yabancı uyruklu olduklarını varsayıyoruz. Evde yapılan incelemede el bombaları, dijital malzemeler ele geçirildi. Birkaç kroki çıktı. Ankara’da büyük bir eylem içerisinde olduklarını görüyoruz. Bu kişiler üzerindeki krokilerde yapacakları saldırılar ile barışı bozacak sivil toplum kuruluşlarına, düzenlenecek eylemlere yönelik ve dün yapılan AK Parti Olağanüstü Kongresi ile ilgili de bazı krokiler ortaya çıktı. Ses getirecek ülkede, kaos oluşturacak bir eylemi planladıklarını anlaşılıyor” dedi.

Kentteki asayiş ve devlete güven açısından kuşkusuz böylesi saldırılara izin vermeyeceklerini vurgulayan Topaca, IŞİD’li teröristlere ait krokiler itibariyle Ankara’da eş zamanlı 2 ayrı saldırı planlaması yapıldığının tespit edildiğini anlattı. Topaca, özetle, “AK Parti Kongresi ile aynı anda bir saldırı planlamış olabilirler. Kongre bölgesi yanı sıra Dikmen bölgesine ilişkin krokiler mevcuttu. Biz mesela dün ağırlıklı tedbirlerimizi AK Parti Kongresi’ne vermiştik. Dolayısıyla Dikmen tarafında bir bölgede belki saldırı yapmayı planlamış olabilir. Biz Dikmen bölgesindeki ilgili sivil toplum kuruluşlarını da uyaracağız” diye konuştu.

“Ankara’da IŞİD’in odak noktası yok”

İl Emniyet Müdürü Karaaslan ise, Adıyaman’daki İslam Çay Ocağı gibi Ankara’da IŞİD’in örgütlendiği herhangi bir dernek veya mekan benzeri bir yapı olup olmadığıyla ilgili sorumuzu yanıtladı. Karaaslan, Ankara’da IŞİD’lilerin buluştuğu veya bir araya geldiğini herhangi bir odak noktası olmadığını belirterek, kesinlikle böyle bir mekan tespiti olmadığı dile getirdi.

Karaaslan, “Bu örgüt, geniş bir yapı. Her yerde ülke dışında ve zaman zaman ülke içerisinde eleman bulabiliyor. Çalışmaları çok konuşmamız yapılan faaliyetlere, operasyon hazırlıklarına zarar veriyor. Bu nedenle, DEAŞ ile ilgili paylaşabileceğimiz bilgiler sınırlı kalıyor. Ancak DEAŞ kendisi bildiğiniz bir yayın organı aracılığıyla kendisine bağlı veya sempati duyan üyelerine mesajlar veriyor ve bu dergi aracılığıyla somutlaşmamış hedeflerini ortaya koyuyor. Biz ise, bu tür hedefleri korumaya dönük tedbirler alıyoruz. Eylem gerçekleştirecek şahısları tespit etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Etimesgut’taki evin sahte kimlikle kiralanmış olduğunu ancak yine de öldürülen IŞİD’lilerle ilgili detaylı soruşturmanın devam ettiğini de vurgulayan Vali Topaca, “Bu örgüt çok tehlikeli bir örgüt. Devletimizin kamu düzenini, eserini bozabilecek bir boşluk bulmak istiyorlar. Risk durumuna göre bazı etkinliklere izin vermeyebiliyoruz. Aldığımız tedbirler konusunda vatandaşlarımızın bizi anlayışla karşılamasını bekliyoruz. Örgüt de tehlikeli ve sinsi bir örgüt. Toplum olarak hep birlikte uyanık olmamız, takip etmemiz çok önemli” çağrısı yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG