Erişilebilirlik

Ankara AB’ye de Terör Saldırısına da Tepkili


Türkiye, Londra’da yaşanan terör saldırısına tepki gösterirken, Avrupa Birliği’ne yönelik terör örgütlerine yaklaşım konusunda ‘çifte standart’ eleştirilerini de sürdürdü.

Londra’daki saldırı öncesinde öğlen saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa ülkelerine yönelik sözleri dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye, itilecek-kakılacak, onuruyla oynanacak, bakanları kapılardan kovulacak, vatandaşları yerlerde sürüklenecek bir ülke değildir. Dünyanın her yerinde bu yaşananlar çok yakından takip ediliyor. Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Avrupalı, hiçbir Batılı güvenle, huzurla sokağa adım atamaz. Bu tehlikeli yolu açarsanız en büyük zararı siz görürsünüz. Bunun için Türkiye olarak Avrupa ülkelerini demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere saygılı olmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, bu değerlere bizim kadar özellikle Avrupalının ihtiyacı vardır” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinden saatler sonra Londra saldırısı gerçekleşti. Ancak uluslararası haber ajansı Reuters, Erdoğan’ın sözlerini Londra saldırısı ardından Twitter’daki “Top News” hesabından dikkat çekici şekilde paylaştı. Reuters, Twitter’da Cumhurbaşkanı’nın öğlenki açıklamasını, “Erdoğan, Avrupalıları, eğer şimdiki gibi davranmaya devam ederlerse güvenli yürüyemeyecekler’ diye uyardı” mesajıyla paylaştı.

Reuters’ın paylaşımı, özellikle AKP Hükümeti’ne yakın medya kuruluşlarında geniş yankı buldu. Reuters’ın kasıtlı olarak Erdoğan’ın sözlerini Londra’da yaşanan terör saldırısıyla ilişkilendirdiği yönünde haberlere yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırı nedeniyle İngiltere Başbakanı Theresa May'e başsağlığı mesajı gönderdi. Erdoğan mesajında "Birleşik Krallık'ın acısını derinden paylaşıyoruz" dedi.

Türkiye adına resmi makamlardan terör saldırısını kınayan açıklamalar yapıldı.

Yıldırım: Çifte standartı bırakmak lazım

Başbakan Binali Yıldırım, “Terör herkesin başının belasıdır. Sadece terörü Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felakettir. İnsanlığın başının belasıdır. İstanbul ne kadar güvenliyse, Londra da o kadar güvenli. Ankara ne kadar güvenliyse, Paris de o kadar güvenli. Dolayısıyla terör konusunda çifte standardı, amayı, fakatı bırakmak lazım. Terör konusunda bütün ülkelerin bir araya gelmesi ve ortak mücadele yapılması lazım. Bugünlerde DEAŞ terörüne ’İslamist terör’ diyorlar. Bu bizim kanımıza dokunuyor. İslam dini ile terör birlikte zikredilemez. Her terör olayını yapanı İslamiyet’e mal etmek, işin başından beri çifte standart anlamına gelir” diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Twitter aracılığıyla “İngiltere'de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz. İngiltere AB Bakanı Alan Duncan'a dayanışma mesajımızı ilettim. Terör tüm ülkeler için tehdittir. Terör örgütleriyle arasında ayrım yapılmadan topyekûn mücadele verilmelidir” açıklaması yaptı.

Washington’da olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Twitter’da “Londra’da Parlamento’nun bulunduğu Westminster bölgesinde meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır” mesajını paylaştı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da, yaptığı yazılı açıklama ile İngiltere ile dayanışma mesajı verdi. Açıklamada, “Londra’da Parlamento’nun bulunduğu Westminster bölgesinde meydana gelen terör saldırılarını kınıyoruz. Sözkonusu menfur saldırı, terörün masum insanları hedefleyen hain ve acımasız yüzünü bir kez daha göstermiştir. Benzer saldırılara birçok defa maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık’ın ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır. Ülkemiz bugüne kadar olduğu gibi terörle mücadelede Birleşik Krallık’a her türlü desteği vermeye devam edecektir. Terörle mücadelede küresel işbirliğinin önemini bir kez daha vurgulayarak, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türlüsüne karşı uluslararası toplum ve müttefiklerimizle dayanışmamızı kararlılıkla sürdüreceğimizi yineliyoruz” denildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG