Erişilebilirlik

Ankara Yunan Seçiminin Etkisini Tartışıyor


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

CHP ve HDP sol partinin seçim zaferini heyecanla karşılarken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yeni Yunan başbakanında Türkiye ile yakın işbirliği isteği gözlemlediğini söyledi. Çavuşoğlu, "Yunanistan halkının demokratik kararıdır, saygı duyuyoruz" dedi

Yunanistan’da Syriza’nın seçim zaferi, Türkiye muhalefetinde heyecan yaratırken, AKP Hükümeti’nde ikili ilişkilerde sorun olmayacağı yorumuna neden oldu.

Türkiye’de Twitter’da dünden beri en fazla paylaşılan başlıklar arasında ‘Yunanistan’ ve ‘Siriza’ yer aldı. Sıklıkla sol görüşlü kesimler arasında ‘Komşuda pişer, bize de düşer’ deyiminden yola çıkılarak, Türkiye’de 7 Haziran 2015 günü gerçekleşecek genel seçimler üzerine yapılan değerlendirmeler dikkat çekti. Siyasetçilerden vatandaşlara Twitter’da Syriza başarısı üzerine Türkiye’de ve dünyada sol hükümet ihtiyacı tartışıldı.

Türkiye adına resmi değerlendirme ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı ile ortak basın toplantısında, Yunanistan’daki seçim sonuçları için şunları dile getirdi:

‘Yunanistan halkının demokratik kararıdır. Buna herkesin saygı duyması gerekir. Şu anda Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin masadan çekilmesinden dolayı bir aksama oldu. Bu müzakerelerin tekrar başlamasını arzu ederiz. Doğu Akdeniz'deki gaz ve petrol sondaj çalışmaları ya da sismik araştırma çalışmalarının da tek taraflı değil birlikte yapılmasını Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyacak bir şekilde devam etmesini arzu ediyoruz. Bu konuda da Yunanistan'a da önemli rol düşüyor.’

Syriza Lideri Alexis Tsiparas ile seçim öncesinde yaşadığı diyaloğu da anımsatan Çavuşoğlu, kendisinde Türkiye ile yakın işbirliği yaklaşımını gözlemlediğini belirtti. Çavuşoğlu, ‘Tsiparas, şöyle de bir espiri yaptı; Biz aynı ideolojilerden değiliz. Ama Yunanistan ve Türkiye için birlikte çalışırız dedi’ anısını da paylaştı.

Çavuşoğlu, seçim sonuçlarıyla ilgili sözleriyle Yunanistan’a Türkiye ile ilişkilerde masada, özellikle Kıbrıs’ın sorun olarak durduğu mesajını verdi.

Loğoğlu: Syriza’nın radikal köşeleri yuvarlanacak

Dışişleri Bakanlığı’nın deneyimli isimlerinden emekli diplomat, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ise, Amerika’nın Sesi’ne Syriza’yı değerlendirdi. Loğoğlu, ‘Hayırlı bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’ın son yıllarda çektiği sıkıntıların iki ana kaynağı var. Birincisi, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a yönelik tutumu. İkincisi de Yunanistan’ı yöneten siyasi partilerdeki yetersizlik. Şimdi Yunanistan’ın radikal sol anlayış ile yönetilmesi söz konusu. Ama bu radikallik köşeleri biraz yuvarlanacaktır. Avrupa Birliği ile ilişkilerde ortak yol bulunacaktır. Ne AB, Yunanistan’dan vazgeçecektir ne de Yunanistan AB’den kopmak ister’ dedi.

AB’nin Euro para birliğinde değişikliklere gidilebileceğini ve yeni önlemler alınabileceğini kaydeden Loğoğlu, ‘Yunanistan, daha önceki yıllarda hovardaca kullandığı AB kaynaklarının faturasını oldukça ağır bir şekilde de ödemiştir. Artık yeni bir başlangıç zamanıdır. Bu da yeni hükümet açısından ilk iş olacak. Bizim yani Türkiye’nin komşu ülke olarak Yunanistan’ın refahı, istikrarı önemlidir. Şimdi genç bir lider var. Başarılı olması için de Türkiye’de, Avrupa’da destek vermelidir’ diye konuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

CHP ve HDP kendine pay biçti

CHP’li Loğoğlu, Syriza’nın Türkiye’de sol için de bir umut kaynağı olup olmadığı sorumuz üzerine ise, şunları ifade etti:

‘Türkiye’yi, bütün Avrupa’yı tüm sol partileri, hareketleri etkileyecektir. Türkiye’de, Yunanistan’daki gibi ağır ekonomik sorunlar olmasa da ya da aslında algı öyle olsa da başka ciddi sorunlar var. Türkiye’de hukukun üstünlüğü, kadın hakları, insan hakları, laiklik bağlamında ciddi sorunlar var. CHP’nin temsil ettiği sosyal adalet, dayanışma ve hukukun üstünlüğü gibi değerlerin halkımız tarafından Yunanistan’daki gelişmelere bakarak biraz da sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Halkımızn sahipleneceğini, seçimlere yansıyacağını düşünüyorum.’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Yunanistan’daki seçimler bize göre son derece güzel. Aynı dünya görüşünü paylaşan iki siyasal parti olarak ifade edeyim; aynı dünya görüşünü paylaşan bir siyasal partinin Yunanistan’da başarı kazanması elbette ki güzel” açıklaması yaptı.

HDP’de Yunanistan’da zaferden dolayı heyecan gözlemlendi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter’da Tsiparas’a yönelik mesajında, ‘Yoksullar için, emekçiler için özgür bir dünyaya doğru yolun açık olsun kardeşim’ diye yazdı.

HDP’li Demir Çelik, basın toplantısında, ‘Yunanistan’da gerçekleşen seçimler umudu yeşerten, mağdurdan, yoksuldan, emekçiden yana olan Syriza’nın kazanması ile sonuçlanmıştır. Buradan Syriza selam diyorum. Darısı HDP’nin üzerine olsun diliyorum’ dedi.

MHP: İnşallah aşırı hareketlerde bulunmaz

Türkiye’de sağ yelpazade siyaset yürüten partilerden muhalefetteki MHP’den ise Syriza hakkında farklı bir değerlendirme geldi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, ‘İnşallah aşırı hareketlerde bulunmazlar, öyle olacak gibi görünüyor ama bölge barışına katkıda bulunurlar’ dedi. Halaçoğlu, Yunanistan’ın Euro para birimini terk etmesi ihtimali içinse, ‘Şu sırada çıkabileceklerini zannetmiyorum. Muhalefette iken söylenenler ile iktidarda iken söylenenler farklı olabiliyor. Yunanistan, Euro bölgesinden çıkarsa ekonomisini nasıl düzene sokabilecek ki.. Yunanistan farklı bir ülke. Avrupa’dan farklı. Saat üçten sonra pek kimse çalışmaz. O nedenle bu iktidarda bekleyip göreceğiz’ diye konuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG