Erişilebilirlik

Ankara'da Ukraynalılar'dan Protesto Eylemi


Ankara'da Ukraynalılar'dan Protesto Eylemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:51 0:00

Ankara'da Ukraynalılar'dan Protesto Eylemi

Türkiye ile Ukrayna bayrakları taşıyan yaklaşık 200 kişilik grup, 'Savaşa hayır', 'Katil Putin Ukrayna’dan defol', 'Ankara, Kiev omuz omuza', 'Yaşa Türkiye yaşa Ukrayna' sloganlarıyla Rusya'nın ülkelerini hedef alan askeri işgaline tepki gösterdi. Basın açıklaması öncesinde Ukrayna’da hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Ukrayna Derneği Ankara Başkanı Yuliia Biletska, "Bağımsız bir ülkeyi yok sayan, onun halkına değer vermeyen açgözlü Putin, Türkiye dahil bütün bölge ülkeleri ve hatta tüm dünya için bir tehdittir. Bu, askeri müdahale ya da özel operasyon değildir. Bu açık bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir. Egemen, bağımsız ve demokratik bir ülkeye açılmış bir savaştır. Bir işgaldir. Bu süreç ve öncesinde, Ukrayna’ya verdikleri destekten dolayı dost Türk halkına ve Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar da, "Bu artık Ukrayna halkına yapılan bir soykırım. Bugün onlarca sivil hayatını kaybetti. Böylece yok etme operasyonu başladı. Ukrayna'da yaşayan tüm halklar Rus halkı da olmak üzere bu savaştan zarar görüyorlar. Bu Ukrayna’ya yapılan bir savaş değildir, bu 3'üncü Dünya Savaşı’dır. Belarus şu an bu savaşa dahil oldu ve Rusya Kazakistan’ı da bu savaşa dahil etmek istiyor. Türkiye'den yardım alıyoruz. Bugün Türkiye'den Ukrayna’ya ilk insani yardım ulaştı. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde büyükelçilik adına bir hesap oluşturacağız. Savaştan zarar gören herkese yardım etmek isteyenler oraya bağış yapabilecekler. Ukrayna’ya yardım edin ve saldırgan devleti görmezden gelin" çağrısını tekrarladı.

Rusya Büyükelçiliği önünde de protesto vardı

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği öncülüğündeki küçük bir grup ise, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanarak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine tepki gösterdi.

Dernek adına yapılan basın açıklamasında, "Rusya Federasyonu'na ait silahlı güçlerin Ukrayna devleti topraklarını işgalinin 3'üncü günündeyiz. Dünya uluslararası sisteminin çökmekte olduğu anları yaşıyoruz. Her ne sebeple olursa olsun savaş insanlık açısından en kötü tercihtir. Rusya Federasyonu'na savaşı durdurma çağrısında bulunuyor. Sivil can kayıpları ve sivil alanlara yapılan saldırıları kınıyor, insancıl hukuka uymaya davet ediyoruz" denildi.

Açıklamada Birleşmiş Milletler'in (BM) eleştirilerek, "Öncelikle ifade edilmelidir ki her ne sebeple olursa olsun savaş insanlık açısından en kötü tercihtir. 21. yüzyıl ekonomik ve sosyal düzeninde toprak elde etmek amacı savaş için en ilkel nedendir. Dünya halklarının ulusal güvenliklerinin teminatı olduğu iddiasıyla 2. Dünya Savaşı sonrası kurulmuş olan Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Afganistan, Irak, Filistin, Libya, Çeçenistan ve Suriye başta olmak üzere pek çok mazlum coğrafyadaki savaşlara seyirci kaldığı gibi Rusya'nın emperyalist emelleri uğruna giriştiği işgale karşı da aynı sessizliğini sürdürmektedir" görüşleri aktarıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG