Erişilebilirlik

Ankara Iraklı Kürtlerle Çalışacak mı?


Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu 1 Kasım seçimleri sonrası ilk yurtdışı ziyaretini Kuzey Irak’a yaptı. Ziyaret, Ankara’nın, PKK ile mücadele ve de Suriye’de PYD’ye karşı Iraklı Kürtler’in desteğini alma çabası olarak yorumlandı.

Kuzey Iraklı liderlerle görüşen Sinirlioğlu, yaptığı açıklamada iki tarafın da özellikle teröre karşı savaşta işbirliği yapması gerektiğini belirtti. AKP hükümeti uzun süredir Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani ile yakın ilişkiler içinde.

Cumhuriyet yazarı Semih İdiz, seçimden galibiyetle çıkan AKP’nin, PKK ile savaşı yoğunlaştırma niyetinde olduğunu ve bu yolda Iraklı Kürtler’in desteğini önemli gördüğünü belirtiyor.

1990’larda Barzani’nin, Ankara ile yapılan anlaşma çerçevesinde PKK ile savaştığını hatırlatan İdiz, ancak Iraklı Kürtler’in bu dönemin etkileri nedeniyle o günlere dönmesinin zor olduğunu düşünüyor. İdiz, Kürtler arasında Türk güvenlik güçleriyle işbirliği yapan Kürtler’e iyi gözle bakılmadığını söylüyor ve Barzani’nin kentlerde PKK’nın eylemlerinin sınırlayabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar, bölgede kampları olan PKK’nın halk arasında önemli desteğe sahip olduğunu, bunun özellikle IŞİD’e karşı yaptıkları savunmadan sonra arttığını belirtiyor. İdiz, Ankara’nın PYD’den gelen tehdide karşı peşmergeyi kullanmak isteyebileceğini söylüyor. Uzman, peşmergenin Türkiye’de eğitildiğine yönelik haberlerin geldiğini ve böyle bir durumda PYD’nin öneminin yok olabileceğini belirtiyor.

Ankara, Suriye sınırındaki PYD’nin, IŞİD’e karşı daha fazla kazanım elde etmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Barzani de PYD’nin Kürtler üzerinde etkisinden duyduğu endişeyi saklamıyor. Uzmanlar, Ankara’nın bu gerilimi kullanarak Barzani ile ilişkileri daha da sağlama almaya çalışabileceğini ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG