Erişilebilirlik

Ankara ile Tahran Arasında Buzlar Eriyor mu?


İran resmi haber ajansı İRNA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin terörle mücadele dahil ilişkileri iyileştirmek için uzlaşmaya vardığını belirtti.

Erdoğan ve Ruhani Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen ekonomik işbirliği zirvesinde kapalı kapılar arkasında bir araya geldi. İRNA, görüşmeye ilişkin ayrıntı vermedi.

Tahran ve Ankara Suriye’de karşıt tarafları destekliyor.

Geçen ay Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran’ı mezhepçilikle veSuriye’yle Irak’ı istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlamış, İran Türkiye’nin Tahran Büyükleçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Bölgesel rakip İran ve Türkiye arasında olanlar yeni değil ancak siyasi uzmanlar Ankara’nın Tahran’a yönelik sertleştirilmiş söyleminin Başkan Donald Trump’ın Ortadoğu’ya yaklaşımıyla ilgisi olduğunu belirtiyorlar.

Trump, İran’ı 2015’te varılan nükleer anlaşma da dahil sert bir şekilde eleştiriyor. Diğer yandan da Türkiye, Washington ile ilişkilerini düzeltmek istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İRNA’ya verdiği demeçte Ankara’nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Tahran’ın açıklamalarını takdirle karşıladığını belirtti.

Çavuşoğlu, “Bazı ülkeler günler hatta haftalar sonra bizi ararken, İran o gece her dakika yanımızdaydı” dedi.

Geçen hafta İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Türkiye’yi “nankör komşu” diye nitelemişti.

Zarif, “Bizi mezhepçilikle suçluyorlar ama darbe girişimi günü uyumadığımızı hatırlamıyorlar” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG