Erişilebilirlik

‘Ankara’da S-400 Sistemi Test Ediliyor’ İddiası


Ankara Valiliği’nin başkentlilerde endişe oluşmaması için “F-16 askeri uçakları gibi hava araçlarıyla test yapıldığını” duyurması, Rus S-400 hava savunma füze sistemiyle ilgili deneme yapıldığı iddialarına yol açtı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı iddiayı doğrulamadı.

Başkentte en son 2016 yılındaki darbe girişimi sırasında askeri uçaklar alçak irtifada uçtuğundan halk arasında yeniden panik ve heyecan oluşmaması için valilik dün gece açıklama yapmış ve bugün ve yarın sürecek test uçuşlarıyla ilgili bilgi vermişti.

Açıklamada, “Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yürütülen bazı projeler kapsamında 25 Kasım Pazartesi ve 26 Kasım Salı günü Ankara semalarında, Valiliğimizin bilgisi dahilinde Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları ve diğer hava araçları tarafından alçak ve yüksek irtifada test uçuşları yapılacaktır. Herhangi bir tedirginliğe yol açmaması bakımından kamuoyunun bilgisine sunulur” denildi.

Ancak açıklama olası bir heyecan dalgasını önlese de beraberinde “Neden alçak irtifada uçuşlar yapılacağı” sorusunu akıllara getirdi.

Bu soruya bazı kesimlerin verdiği cevap ise “uçuşların başkente konuşlandırılmış S-400 hava füze sisteminin farklı irtifalarda denenmesi amacıyla yapıldığı” iddiası oldu.

2016 yılındaki darbe girişimi sonrasında adı Mürted Hava Meydan Komutanlığı olarak değiştirilen (Akıncı Üssü) askeri üsde konuşlandırılmış iki sistem ve dört bataryadan oluşan S-400 hava savunma sistemini test etmek için askeri uçuşlar yapılacağı iddia edildi.

Milli Savunma Bakanlığı ise S-400 denemesi yapıldığı iddialarına doğrudan bir açıklama getirmedi. Askeri kaynaklarca, sadece Ankara Valiliği’nin açıklamasında olduğu gibi “Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesindeki projelere” işaret edildi. Bu nedenle de TAİ, TUSAŞ, Roketsan, TÜBİTAK SAGE gibi Ankara’daki savunma sanayi şirketlerinde yürütülen yerli projelerle ilgili testler yapıldığı görüşü ortaya atıldı. Askeri kaynaklarca “Ankara’da icra edilen uçuşlar, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın devam projeleri kapsamında yapılan test uçuşları olarak koordine edilmiştir” ifadesi kullanıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı: “Ankara’da S-400 denemesi yapılıyor”

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise, Ankara’da S-400 testi yapıldığı yönündeki görüşünü paylaştı. Çeviköz, Twitter aracılığıyla “S-400’ler Türkiye hava sahasını savunmak için mi Ankara’yı savunmak için mi? 600km radar menzili olan sistem yerleşim merkezleri dışında test edilemiyor mu?” diye sordu.

S-400 sistemi Rusya’dan 2,5 milyar dolar karşılığında satın alınmış; teslimatı 12 – 25 Temmuz döneminde tamamlanmıştı. İki batarya şeklindeki ilk sistem teslimatının ardından ikinci sistem teslimatı ise, 27 Ağustos-15 Eylül döneminde yapılmıştı.

“Barış Pınarı Harekatı sona erdi, biz mutabakatlara harfiyen uyuyoruz”

Bu arada Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Yarbay Nadide Şebnem Aktop tarafından bakanlıkta basını bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

ABD ve Rusya’yla Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasıyla ilgili mutabakatlar konusunda değerlendirmeleri aktaran Aktop, “Barış Pınarı Harekatı sona ermiş durumda, bizim yaptığımız; harekat alanında keşif-gözetleme, mayın, EYP temizliği faaliyeti. Harekat bölgesinin çevresinden zaman zaman tacizler ve sızmalar olabiliyor. Burada yapılan, meşru müdafaa hakkı kapsamında karşılık verilmesidir. Bunun dışında yeni bir yerleşim bölgesinin ele geçirilmesi gibi bir faaliyet söz konusu değildir. ABD ve Rusya ile imzalanan mutabakata harfiyen uymaktayız” dedi.

Rusya’yla yürütülen ortak devriyelere yönelik provokasyonlar olmaması için de gerekli uyarılı yaptıklarını anlatan Aktop, Rusya’yla bugün itibariyle 11 devriye yapıldığını belirtti. Bugünkü devriyeye de insansız hava araçları (İHA) ile her iki taraftan dörder zırhlı aracın iştirak ettiğini açıklayan Aktop, “Söz konusu devriyeler esnasında zaman zaman yaşanan taciz ve kışkırtmalara karşı personelimizin ve yöre halkının zarar görmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Bölgedeki unsurlarımıza yönelik taciz, ihlallere karşı meşru müdafaa kapsamında sadece teröristler hedef alınarak gerekli karşılık verilmektedir. Terör örgütünün baskı ve zulmünden kaçarak Fırat Kalkanı Harekat alanı bölgesindeki Cerablus’a sığınan Suriyeli kardeşlerimiz, Barış Pınarı Harekat bölgesinde hayatın normalleşmesiyle birlikte güvenli ve gönüllü olarak evlerine, topraklarına geri dönmeye başlamıştır” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’de tatbikat “yeni değil” mesajı

Yarbay Aktop, ayrıca Doğu Akdeniz 2019 Davet Tatbikatı’na ilişkin de bilgiler vererek, 20 Kasım’da tamamlanan tatbikata 15 devletten 48 gemi ile kamu kurum ve kuruluşlarından yaklaşık 4 bin 700 personelin katıldığını açıkladı.

Aktop, tatbikata ilişkin “Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarımıza yönelik hak ve menfaatlerimizi korumak, deniz güvenliğine katkı sağlamak amacıyla 2006 yılından beri Akdeniz Kalkanı Harekatı icra edilmektedir. Harekata, fırkateyn, korvet, hücumbot, denizaltı, helikopterler, deniz karakol uçakları ile İHA’lar iştirak etmektedir. Bugüne kadar milli olarak icra edilen söz konusu faaliyete Pakistan Deniz Kuvvetleri’nden bir fırkateyn, Ürdün Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nden ise gözlemci personel katılım sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG