Erişilebilirlik

Ankara'da PKK Silahları Konusunda Moskova'ya Yönelik Kuşkular Artıyor


Helikopterler Türkiye'nin arazide PKK'yla mücadelesinde kilit rol oynuyor.
Helikopterler Türkiye'nin arazide PKK'yla mücadelesinde kilit rol oynuyor.

Bu ay içinde bir Super Cobra taarruz helikopterinin PKK tarafından Rus yapımı omuzdan fırlatılan bir füzeyle düşürülmesinin ardından Ankara Moskova’dan şüpheleniyor.

Savunma uzmanı Metehan Demir’e göre bu durum Moskova’nın işin içinde olduğunu gösteriyor.

Demir’e göre öyle bir silahı kullanmak için bir askeri haftalarca eğitmelisiniz. Demir, “Çok teknolojik ve iyi çalışıyor, bu şartlar altında PKK’lı teröristleri kim eğitti? Kim onları bu kadar kolayca ilk defa bir Türk helikopteri vurma konusunda profesyonel yaptı? Bu bazı Rus kaynaklar tarafından verilmiş olabilir, belki resmi olarak değil ama bu Rusya’nın düşürülen jetine karşılık olabilir” dedi.

Demir, kullanılan füzenin bir Rus askerinin Rus gemisi Boğaz’dan geçerken omuzunda tuttuğuna benzediğini söyledi.

PKK ile yıllardır süren mücadelede Türkiye zaman zaman Rusya’yı PKK’ya destek vermekle suçladı. Ancak Ankara merkezli araştırma organizasyonu 21. Yüzyıl’dan emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk bu konuda şüpheli.

Solmaztürk “Rusların böyle aptalca birşey yapmayacağını düşünüyorum” diyor. Solmaztürk, “Bu Rusların çıkarlarına hizmet etmez, Rus yapımı MANPAD füzesini dünyanın her yerinde bulmak mümkün, özellikle de Ortadoğu’da. Eğer Ruslar bunu sağladıysa çok çok şaşırırım” dedi.

Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen, Ankara’nın Moskova’dan şüphelendiğini belirtiyor.

Ülgen, “Bunu ihtimal dışı olarak görmüyorlar, PKK’nın bu silahı nasıl ele geçirdiğine dair soruşturma devam ediyor, eğer Moskova’nın bunu sağladığı saptanırsa bu büyük fark yaratır. İlişkilerin düzelmesi için ortada umut kalmaz” diyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG