Erişilebilirlik

Ankara’da Kadınların Danslı Protestosuna Sert Polis Müdahalesi


Ankara’da Kadınların Danslı Protestosuna Sert Polis Müdahalesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için Şili’de başlayan “Las Tesis” dansını yapmak isteyen kadınlara Ankara’da polis müdahale etti. Protesto için feminist Las Tesis örgütünün dansını yapmak kadın gruplara İstanbul’da polis müdahale etmişti.

Ankara’da hak örgütleri çağrısıyla Güvenpark’ta buluşan kadınlar, Şili’de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyada kadınlarca hükümetlere hak ihlallerine son verme çağrısıyla yapılan “Las Tesis” dansı performansına hazırlandı. Sadece dans etmeyi amaçladığını belirten kadınlara polis izinsiz olduğu gerekçesiyle sert müdahalede bulundu.

İstanbul'da da engellenmişti

Farklı noktalarda 11 kişiyi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bazılarına metal kelepçe takıldı. Polis, İstanbul – Kadıköy’de de devlet ve kamu kurumlarına kadına yönelik şiddette ve kadın cinayetlerindeki rollerini anımsatma amaçlı sloganların atıldığı gerekçesiyle müdahalede bulunmuştu.

Güvenpark’taki müdahale üzerine bir grup kadın, yolun karşısındaki alışveriş merkezi önüne geçti ve burada dans etmeye başladı. Ancak polis dansa izin vermeme yönündeki kararlılığını sürdürdü ve müdahalede bulundu. Kadınlar polisten uzaklaşırken aynı zamanda dans etmeye de devam ettiler ve burada polisle itiş kakış da devam etti.

Kadınlar, sert müdahalede bulunan polislere “Bizi değil bizi öldürenleri yakalayacaksınız” sözleriyle tepki gösterdi. İstanbul Valiliği, kadınlara yönelik sert polis müdahalesini, "Platform üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte yapılan dans gösterileri sonrasında atılan sloganlarda "tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan" şeklinde ifadeler kullanan söz konusu gruba yaptıklarının suç olduğu, eylemi durdurmaları ve dağılmaları için makul süre tanınmıştır. Ancak; grubun dağılmamakta ısrar edip, konusu suç oluşturan sloganlara devam etmeleri üzerine, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadın Grubu tarafından polis marifetiyle alan boşaltılmaya çalışılmıştır” sözleriyle savunmuştu.

Ankara’daki polis müdahalesine ilişkin ise henüz Ankara Valiliği’nden herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak kadın örgütleri, Las Tesis etiketiyle kadınlara değil kadın katillerine dokunulması yönündeki mesajlarıyla sosyal medyada Ankara’da yaşananlara tepki gösteriyorlar.

Bir günde üç kadın cinayet kurbanı oldu

Ankara’da kadına yönelik şiddet olaylarını protesto etme amacıyla “Las Tesis” etkinliğine polis müdahalesi söz konusuyken Türkiye’nin farklı yerlerinden kadın cinayetleri haberleri geldi.

Bayburt’ta temizlik görevlisi 45 yaşındaki Zehra Erdemir, bir süredir kendisini rahatsız ettiği belirtilen R.Ç. adlı kişi tarafından çalıştığı sağlık kuruluşunda boğazını bıçakla keserek öldürüldü. Zanlı, olayı engellemeye çalışan 47 yaşındaki Süleyman Alan’ı da ağır yaraladı. Geride Zehra Erdemir’in tek başına büyüttüğü kız çocuğunun kaldığı belirtildi.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde, Aslı Şahin, eşi Orhan Şahin tarafından dövülerek ve boğularak öldürüldü. Geride Aslı Şahin’in bir çocuğu kaldı.

İstanbul-Maltepe’de ise, lüks bir konutta bavul içerisinde kadın cesedi bulundu. Didem Mengü’yü, başkasıyla evli Abdülselam G. adlı şahsın öldürdüğü ve bunu itiraf ettiği açıklandı.

Bu durum, kadın hak örgütleri tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve emniyet güçlerine yönelik tepkileri arttırdı. Sosyal medyada, kadın cinayetlerini durdurmak yerine danslı protestoya müdahalede bulunulması eleştiri konusu oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG