Erişilebilirlik

Ankara-Brüksel Arasında Kıbrıs Gerilimi


Ankara-Brüksel Arasında Kıbrıs Gerilimi
Ankara-Brüksel Arasında Kıbrıs Gerilimi

Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Ankara temaslarına “Kıbrıs Sorunu” damgasını vurdu.

Füle’nin çantasındaki en önemli dosyalardan birisini oluşturan Kıbrıs konusunda Türk kanadından gelen sert çıkış dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Ada’daki müzakereleri geciktirerek, çözüme ulaşılmadan, tek taraflı olarak AB dönem başkanlığını alması durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin “donma noktasına” geleceğini söyledi.

Füle ise, Davutoğlu'nun bu açıklamasına karşılık olarak "Bu tip yorumlar için doğru bir zaman olmadığını düşünüyorum. Çünkü içinde bulunduğumuz bu dönem, esasında Türkiye-AB ilişkilerine, reform sürecine, katılım müzakereleri sürecine yeni bir ivme kazandırmak için doğru bir zaman. Bu hem benim görüşüm hem de bugün yaptığım görüşmelerde Sayın Bakan Egemen Bağış da benzer bir pozisyon sergiledi. Her ikimizde bu yönde gayretlerimize, çalışmalarımıza devam edeceğiz."dedi.

Yeni kurulan AB Bakanlığı’nın başındaki isim Bağış da Füle’yi doğrulayan ve gerilimi düşürmeye yönelik bir açıklama yaptı. Bağış, “ Ahmet Bey’in söylemek istediği AB Dönem Başkanlığı ile ilişkilerimiz donar. Ama Komisyon ile olan ilişkilerimizi çok da etkilemez bu.” diye konuştu.

Ada’daki tarafların yıl sonundan önce bir anlaşmaya varmalarını ve bu anlaşmanın en geç 2012 başı itibariyle referandumlara sunulmasını isteyen Ankara, ancak “yeni” ve “birleşik” Kıbrıs’ın 2012 Temmuz’unda başlayacak olan AB dönem başkanlığının meşru olarak görülebileceğini vurguluyor.

Füle, temasları çerçevesinde BDP yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından ise "Son derece demokratik bir kurum olan parlamentonun demokratik reform süreci içerisinde yerine getireceği görevlerde yer alabilmeleri için parlamentoya geri dönmelerini sağlayacak bir düzenlemeyi diğer siyasi partilerle ortaya koyabileceklerine dair inancımı dile getirdim" diye konuştu. Füle, muhalefetin Türkiye-AB süreci içerisinde son derece önemli bir konumda bulunduğunu ve bunun sürmesini istediklerini söyledi.

Ankara temasları sırasında AB kanadı, limanların Rum taşıtlarına açılmasını sağlayacak olan Ek Protokol’ün yaşama geçirilmesi yönündeki beklentisini tekrar ederken, böylece tıkanmış olan başlıklardan 8’inde ilerleme sağlanabileceğini vurguladı. Türk tarafı ise, müzakereler üzerindeki siyasi baskıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Brüksel heyeti, basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin durumuna da vurgu yaptı. Görüşmelerde her iki taraf da bir yılı aşkın bir süredir açılamayan “Rekabet” başlığının açılması ve ilişkilerin genel anlamda canlandırılması için atılabilecek adımları masaya yatırdı.

Taraflar ayrıca, Türklere AB’ye girişte vize kolaylığı konusunda kısa ve orta vadede yapılabilecekleri ele aldı.

AB Bakanı Egemen Bağış, Füle’nin vize konusunda ilgi çekici öneriler getirdiğini, bu önerilerin hükümet nezdinde inceleneceğini ve Türk tarafının yanıtının Eylül ayı içinde Brüksel’e iletileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG