Erişilebilirlik

Ankapark’ın Çürümesinde Sorumlu Kim Tartışması


Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) yönetimi ile AKP dönemine ilişkin yolsuzluklar tartışması, Melih Gökçek’in Türkiye’nin en büyük tema parkı olacağı iddiasıyla Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine inşa edilmesini sağladığı Ankapark nedeniyle büyüyor.

Ankapark’ın Çürümesinde Sorumlu Kim Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

AKP, 801 milyon dolarlık harcama yapıldığı belirtilen Ankapark’ın kullanılamayacak hale gelmesinde CHP’li belediye başkanı Mansur Yavaş’ı hedef alıyor.

Mansur Yavaş ise, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde devralmasıyla birlikte makam araçları, ihale süreçleri gibi pek çok başlıkta AKP’li Melih Gökçek dönemi aleyhine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurularında bulundu.

Buna karşın AKP, Gökçek dönemine ilişkin yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları hakkında belgeli dosyalar sunulmasına rağmen İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma izni verilmemesiyle savcılıkça adli işlem başlatılmasını engelleme tutumunu korudu. Son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile AKP dönemine ilişkin usulsüzlükler ve yolsuzluklar tartışması, Melih Gökçek’in Türkiye’nin en büyük tema parkı olacağı iddiasıyla gündeme getirdiği ve Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine inşa edilmesini sağladığı Ankapark nedeniyle büyüyor.

ABB Başkanı Yavaş, AKP yönetimince yapılan ihaleyle işletme hakkı devredilmiş Ankapark konusundaki davada 18 Temmuz’da parkın ABB’ye devredilmesi kararı verilmesinin ardından, terk edilmiş tema parktaki çürümeyi gündeme taşıdı. Yavaş, parkın AKP’nin işletme ihalesini verdiği özel şirketçe yalnızca yedi ay işletildikten sonra zarar edildiğine işaret ederken, Ankapark için yapılan 801 milyon dolarlık harcamayla Ankaralılar için pek çok başka hizmetin yapılabileceğini söyledi.

İki taraf birbirini suçluyor

Yavaş’ın açıklamalarıyla birlikte son günlerde İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile CHP’li vekillerce Ankapark’tan dolayı Gökçek aleyhine soruşturma açılması çağrıları dile getirildi. Buna karşı AKP, AOÇ arazisinde park için harcamalara imza atan Melih Gökçek ve işletme ihalesiyle açılışını gerçekleştiren Mustafa Tuna dönemini savunarak, Yavaş’ı parkı çürütmekle suçluyor. AKP ile CHP arasındaki polemik bugün itibariyle de devam ediyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bugünkü açıklamasında ABB Başkanı Yavaş’ı tema parkın çürümesine göz yummakla ve CHP’yi siyasi malzeme üretmekle suçladı. Kurum, Yavaş’a hitaben, “Bir siyaset malzemesi olarak kullanıldığına da üzülerek şahit oluyoruz. Projeyi eleştirebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz. Projeyle ilgili hatalar bulabilirsiniz. Eksiklikler bulabilirsiniz. Bunların hepsini anlayabiliriz. Ancak Ankara’nın göbeğinde bulunan bu mekanın çürümesine, metruk bir hale dönüşmesine göz yummanızı anlayamayız. Bugünkü belirsiz mahkeme durumunu siz suistimal ettiniz. Polemik sizin işinize geldi. Sürekli bir mahkeme süreci, güvenlik süreci diyerek bahaneler ürettiniz” suçlamasında bulundu.

ABB Meclisi'nin AKP’li isimleri ise bugün Ankapark’a gitti ve Belediye Başkanı Yavaş’ı hedef aldı. ABB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de, 31 Mart 2019’ta ABB’yi eğer AKP kazansaydı böyle olmayacağını savunurken, Yavaş aleyhinde suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise, AKP’li Murat Kurum’un bugünkü açıklamasına da yanıt vererek, "Sayın Bakan, Ankara'ya ihaneti üstü kuru hamasetle örtemez, hesap vermekten kaçamazsınız. Bu ucubeye 801 milyon dolar harcayan da çürümeye terk eden de sizin iktidarınız. Milletten özür dileyeceğiniz yerde hala belediyemizi suçlayarak ancak komik duruma düşersiniz” tepkisini gösterdi. Torun, AKP’ye, neden ABB’nin Ankapark’ı özel şirketten geri almak için üç yıldır yargı mücadelesi verirken tema park için harekete geçmediğini de sordu.

CHP adına Torun ve Ankara vekilleri Ankapark’ı inceledi

İktidar ile muhalefet arasında polemik konusu olan Ankapark’ta CHP adına Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise, dün Ankapark’ta incelemelerde bulundu. Ankapark’ın durumu ve tema park için yapılan harcamaya ilişkin CHP’li Ankara milletvekilleri Murat Emir ve Gamze Taşçıer de açıklamalar yaptı.

Ankapark’ın belediye bütçesinden halkın vergileriyle inşa edildiğini vurgulayan Torun, tema parka yapılan yatırıma dikkat çekerek, mevcut tabloyu “Buna vicdansızlık bile denilmez, vicdan kelimesi bile burada ifade etmekte az kalır, bunun adı olsa olsa hainlik olur” sözleriyle eleştirdi.

CHP’li Emir de, Bakan Kurum’un yaklaşımı için, “Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Ankapark’a el koymaya çalışıyor olabilir. Bunun hazırlıklarını yürüttüklerine dönük belirtiler var. Buradan (Bakan Kurum’a) sesleniyoruz: Sakın aklınızdan bile geçirmeyin. Burası Ankaralılar'ındır ve buranın ne olacağına Ankaralılar karar verecek” dedi. Emir, “Atatürk Orman Çiftliği arazisi, Atatürk’ün Ankaralılar'a ve tüm Türkiye’ye mirasıydı. Ama Atatürk’ün mirası çiğnendi. Aynı zamanda burada büyük bir doğa katliamını görüyoruz. Çünkü Ankara’nın akciğerlerini mahvettiler, ağaçlarını kestiler. Büyük bir hukuk skandalı görüyoruz: Çünkü mahkeme kararlarının arkasından dolanarak Atatürk’ün mirasını da çiğneyerek, buraya böylesine ‘çılgın bir projeyi’ yapmaya gayret ettiler. Büyük bir israf görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Gamze Taşcıer de, “Bu ölü yatırımın hesabının sorulması ve 801 milyon doların Gökçek’ten rücu edilmesini talep ediyorum. Çevre Bakanlığı’nın burayı almak gibi bir niyeti varsa, akıllarından bile geçirmesinler. Bir hukuksuzluğa başvuracaklarsa, ilk seçimde Ankaralı en ağır bir şekilde onlara dersini ve cevabını verecektir. Biz de bu sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu. İlk açıldığında parktaki makinalarda güvenlik sorunu olduğu bilgisini anımsatan Taşçıer, Ankapark’ın açıldığı hafta rollercoaster aracında yaşanan arızayı da anımsatarak, Bakan Murat Kurum’u, “O gün kulağının üstüne yatan bakan, sorumluluğunu yerine getirmeyen bakan Ankaralılı'nın parasının hesabını sormayan, can güvenliğini yok sayan bakan, kalkmış bugün; daha 1 hafta önce teslim alan Mansur Yavaş ve belediyesine sorumluluktan bahsediyor. Hadi, yalan söylüyorsunuz. Utanmanız da mı yok?” sözleriyle eleştirdi.

AKP’li Köse özel şirket yerine Yavaş’ı suçladı

ABB Meclisi AKP Grup Başkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ise, bugün AKP’li belediye meclisi üyeleriyle ziyaret ettiği tema parktaki çürüme nedeniyle AKP döneminde Ankapark’ın işletmesini alan ve üç yıldır ABB’nin davalık olduğu özel şirket konusunda herhangi bir yorumda bulunmamayı tercih etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kamu zararı için suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Köse, sorumlu kişi olaraksa şimdiki ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı suçladı. Köse, “2019 seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayımız Sayın Mehmet Özhaseki kazansaydı Ankapark bu harabe hale gelir miydi? Binlerce insanın dolaştığı, gencin eğlendiği, yoğun bir insan trafiği görürdük. Bu sorunun cevabı o kadar net ki. Biz yönetime devam ediyor olsaydık Ankapark, Avrupa’nın 1 numaralı parkı olarak saat gibi tıkır tıkır çalışır, devamında da hayvanat bahçesiyle beraber Türkiye’nin en önemli değeri haline gelirdi. ABB Ankapark’ı enkaza çevirmiştir” dedi.

Ankapark sürecinde neler yaşanmıştı?

Ankapark, AKP’li Gökçek döneminde AOÇ arazisindeki hayvanat bahçesi kapatılarak Türkiye’nin en büyük tema parkı olarak 2013 yılından itibaren inşa edilmeye başladı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi başta olmak üzere sivil toplum ve meslek örgütlerince ABB’nin borçlandırılarak tema park inşası yapılması ve bunun için Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası AOÇ’un arazisinin kullanılması tepkiyle karşılandı. Ankara 5. İdare Mahkemesi, 2014’te tema parka ilişkin imar planı aleyhine ve Danıştay ise AOÇ arazisi üzerinde park yapımına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararları almasına rağmen park inşaatı sürdü.

Dönemin belediye başkanı Melih Gökçek, tepkilere rağmen Ankapark projesine devam ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle 28 Ekim 2017’de 23 yıldır sürdüğü ABB Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kaldı.


Gökçek’in başlattığı proje dava konusu olmasına rağmen AKP’li Mustafa Tuna’nın belediye başkanlığı döneminde Avrupa'nın en büyük tema parkı iddiasıyla Ankapark/Wonderland Eurasia adıyla bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerel seçimler arifesinde 20 Mart 2019’da açıldı. Ancak açıldıktan iki gün sonra tema park içerisindeki rollercoasterda arıza yaşanması Ankapark’taki ekipmanlar konusunda soru işaretleri yarattı.

Açıldığında o günkü döviz kuru itibariyle yaklaşık 2 milyar liraya mal olduğu açıklanan Ankapark’ın işletmesi ise AKP’li Tuna döneminde 20 Eylül 2018’de yapılan altıncı ihaleyle GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu'na yıllık 26 milyon 400 bin lira bedel karşılığında 29 yıllığına verildi.

Ankapark’ın açıldığı andan itibaren hedeflediği ziyaretçi sayısına ulaşamaması ve ardından Corona virüsü salgınının başlamasıyla birlikte işletmeci şirket tema parkı 2020 yılı Şubat ayında fiilen kapattı.

Bu arada CHP’li Mansur Yavaş da, ABB Başkanlığı’nı 31 Mart 2019’da devralmasından itibaren söz konusu kiracı şirkete karşı, belediyeye borçlarını ödememesi nedeniyle hukuki süreç yürüttü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG