Erişilebilirlik

Angelina Jolie Pakistan'da Moral Veriyor


Oscarlı ünlü Hollywoood starı daha çok yardım çağrısında bulunduktan ve 100 bin dolar bağışladıktan sonra Pakistan'a gitti

Amerikalı ünlü oyuncu Angelina Jolie dünyaya yaptığı Pakistan'a daha çok yardım çağrısını yineledi. Tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan'da durumun çok kötü olduğunu belirten Jolie, halkın uzun dönemli yardıma ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Angelina Jolie, Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi İyiniyet Büyükelçisi olarak Pakistan'da selden etkilenen bölgeleri geziyor, halka moral veriyor. Amerika'nın Sesi muhabiri Sean Maroney'in Pakistan'dan verdiği habere göre, Jolie Pakistan'ın yabancısı değil. Ünlü oyuncu sadece filmleri ve DVD'leriyle değil, aynı zamanda 2001'den beri Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak tam dört kez Pakistan'a gitti.

Gazetecilerle konuşan Jolie, Pakistan'daki sel felaketinin, dünyanın görmezden gelemeyeceği kadar büyük boyutta olduğunu söyledi. Jolie, geçtiğimiz günlerde Pakistan'a 100 bin dolarlık yardım yapmış ve BM üyesi ülkelere kesenin ağzını açmaları için çağrıda bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Pakistan için istedikleri 460 milyon dolarlık acil yardımın sadece üçte ikisini toplayabildiklerini açıkladı. Acil yardımın şart olduğunu vurgulayan yetkililer, önümüzdeki hafta durumun daha da ciddileştiğini gösteren yeni bir çağrı yapmaya hazırlanıyor.

Angelina Jolie, özellikle selden en çok etkilenen Khyber Pakhtunkhwa bölgesinde gördüklerinin inanılmaz olduğunu söyledi ve evlerini çocuklarını, ailelerini kaybeden onbinlerce kişi olduğunu bildirdi.

Jolie 2005 yılında da Pakistan'a gitmiş ve ülkenin kuzeyini yerlebir eden depremin yolaçtığı yıkımı gözleriyle görmüş, halka moral vermeye çalışmıştı. Angelina Jolie 2001-2005 yılları arasında da 20 yılı aşkın bir süredir Pakistan'da yaşayan Afgan mültecilerin içinde bulunduğu sıkıntılara dikkati çekmek amacıyla Pakistan'a gitmişti.

Selden etkilenen bölgelerde Pakistanlılar'a moral veren Angelina Jolie, 20 yıldan fazla bir süredir Pakistan'da yaşayan Afgan mültecilerin içinde bulundukları koşulların çok kötü olduğu konusunu tekrar gündeme getirdi. Jolie, Pakistan'da 1 milyon 700 bin Afgan mülteci olduğunu ve bu mültecilerin çok acil ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi.

Sel felaketi mültecilerin durumunu daha da zorlaştırdı, Pakistan hükümeti ve yardım kuruluşları üzerindeki baskıyı arttırdı.

İslamabad'da konuşan BM Kalkınma Programı Bölge Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Ajay Chibber, yeni bir hayat kurmaya çalışan mültecilerin bu kez de sel felaketi yüzünden ellerindeki herşeyi kaybettiklerini söyledi.

30 yıl önceki Sovyet işgali yüzünden milyonlarca Afgan vatandaşı Pakistan'a sığınmıştı. Bunların birçoğu 2001'de Taleban hükümetinindevrilimesinden sonra ülkelerine döndü. Kalan mültecilerin çoğu, selin mahvettiği kuzeybatı Pakistan'da geçici çadır kentlerde yaşıyordu.

Pakistan'daki sel felaketi 1,700 kişinin ölümüne neden oldu, 20 milyondan fazla Pakistanlı'nın hayatını etkiledi.

XS
SM
MD
LG