Erişilebilirlik

'Angelina Jolie Kamuoyunu Bilinçlendiriyor'


'Angelina Jolie Kamuoyunu Bilinçlendiriyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Hollywood yıldızı Angelina Jolie, kansere yakalanma riskini azaltmak için yumurtalıklarını ve fallop tüplerini aldırdığını açıkladı. Doktorlar, Jolie’nin aldığı kararın kanser taramasının önemi ve gen mutasyonları konusunda kadınları bilinçlendirmeye yarayacağını söylüyor

Angelina Jolie’nin iki yıl önce kansere yakalanma riskini azaltmak için her iki memesini de aldırdığını açıklaması, tüm dünyada şok etkisi yaratmıştı. Ailesinde kanser geçmişi olan Jolie, kan tahlillerine göre kendisinin de yüksek risk grubunda olduğunu söylemişti.39 yaşındaki aktris şimdi de bir başka tahlilin yumurtalık kanserine yakalanma olasılığının yüzde 50 olduğunu göstermesi üzerine yumurtalıklarını ve fallop tüplerini aldırdığını duyurdu.

New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden onkolog Carol Brown, böyle bir ameliyatın herkese uygun olmadığını vurguluyor: “Angelina Jolie, ailesinde kanser vakaları bulunan ve mutasyona uğramış genlere sahip olan kadınlar için böyle bir seçenek olduğunu göstermek istiyor. Bu kadar zor kararları nasıl aldığını kamuoyuyla paylaşıyor.”

Doktor Brown, mutasyona uğramış genlere sahip olan kadınların önleyici ameliyatla kansere yakalanma riskini yüzde 98 oranında azaltacağını belirtiyor.

Gen mutasyonu olduğunu öğrendikten sonra memelerini ve rahmini aldıran Amy Kirsch, Angelina Jolie’nin bu kararını çok iyi anlıyor: “Ameliyat oldum ve fiziken değiştim. Ancak zihinsel olarak kendimi özgür hissediyorum. Dizginleri elime aldım. Artık hiç kuşkum yok.”

Doktor Fran Woodard’a göre tüm kadınlar erken kanser taraması yaptırmanın önemini anlamalı: “Günümüzde kanser artık öldürücü bir hastalık değil, çok daha karmaşık bir hastalık haline geldi. Çok sayıda hasta hayatta kalmayı başarıyor. Kimileri büyük zorluklar çekiyor. Her birey, kanser riskini en aza indirgemek açısından kendileri için doğru olan taramanın neler olduğunu iyi bilmeli.”

Jolie’nin yumurtalıklarının alınması, erken menapoza girmesi ve bunun için hormon tedavisine başlaması anlamına geliyor.


STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG