Erişilebilirlik

Angela Merkel 60 Yaşında


Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel

Doğum gününü genel başkanlığını yaptığı CDU’nun Berlin’deki Genel Merkezi’nde görkemli bir parti ile kutlayacak olan Merkel’in davetine Cumhurbaşkanı Gauck’un yanısıra ülkenin politik, ekonomi, sanat, spor ve moda dünyasının önde gelen hemen tüm ünlü isimleri katılacak

Forbes dergisi tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Güçlü Kadınları’ listesinin birinci sırasında yıllardır aynı isim yer alıyor: Almanya Başbakanı Angela Merkel.

Geçen sonbaharda 2005 ve 2009 yıllarının ardından üçüncü kez başbakan seçilen Merkel 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise ABD Başkanı Obama’dan sonra dünyanın en etkili ikinci lideri. Angela Merkel bugün 60 yaşına basıyor.

Doğum gününü genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’nun Berlin’deki Genel Merkezi Konrad Adenauer binasında görkemli bir parti ile kutlayacak olan Merkel’in davetine Cumhurbaşkanı Gauck’un yanısıra ülkenin politik, ekonomi, sanat, spor ve moda dünyasının önde gelen hemen tüm ünlü isimleri katılacak.

Doğu Almanya kökenli olan Merkel’in siyasi kariyeri 1989 yılında, Berlin Duvarı’nın yıkıldığı dönemde başlamıştı, o yıllarda Hıristiyan Demokrat Birliği CDU bünyesinde etkin siyasete atılan Merkel, 2000 yılından bu yana Birlik Partileri’nin Genel Başkanı.

Başbakan olduğu dönemde partisi CDU’da, çoğunluğu Katolik, erkek, ağır muhafazakâr ve Batı Almanya kökenli üyelere karşı, Protestan, Doğu Almanya kökenli ve evli ama çocuksuz bir kadın olarak çok uzun dayanamayacağı görüşü ağır basan Merkel, başbakanlık koltuğundaki dokuzuncu yılında her zamankinden daha güçlü ve popüler.

Kamuoyu araştırmalarında halkın yüzde 70’i, Merkel’den başbakan olarak memnun olduklarını belirtiyor. Sakin ve sade yaşam tarzı ile sokakdaki vatandaşlarla samimiyeti Merkel’in en büyük özelliklerinden biri.

İnsanlar Merkel’e genelde Almanca’da anne anlamına gelen ‘Mutti’ şeklinde sesleniyor. Dünyanın en güçlü devletlerinden birinin başında olmasına rağmen on yıllardır oturduğu apartman katında yaşamını sürdürmesi, kadın politikacılara verdiği destek ve kariyerlerinin önünü açması Merkel’in diğer beğenilen yönleri.

Özel yaşamını kamuoyu ile pek paylaşmayan ve önemli olanın özel hayatı değil, bir başbakan olarak icraatları olduğu görüşünü sıklıkla dile getiren Merkel, siyaset sahnesinde ise iktidar konusundaki önsezileri, uluslararası alanda taktik-stratejik hamleleri, nitekim Euro Bölgesi’nde patlayan borç krizi boyunca gösterdiği sükunet ile dünya siyasetinde en önemli aktörlerinden biri haline geldi.

Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğine olan karşıtlığı biliniyor, ancak aynı zamanda birçok fırsatta ülkede yaşayan Türkiye kökenli göçmenlere sıcak ve yapıcı yaklaşımı sonrasında Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne oy veren Türkler’in sayısının sürekli arttığı gözlemleniyor.

Merkel son bir yıl içinde NSA tarafından telefonunun dinlenmesi sonrasında yaşanan skandal ile bağlantılı sıkıntılı bir dönem yaşadı ve ABD’ye karşı pasif kalmakla eleştirildi.

Yıllardır Berlin’de siyasi muhabir olarak çalışan ve Merkel’i çok yakından tanıyan Sevim Ercan’a göre bu olay da Almanların Merkel sevdasını azaltmayacak.

Bu arada Alman basınından Merkel’İn 60. doğum günü öncesinde çıkan haberlerde Dergi, görev süresinin sonuna kadar başbakanlık yapmayı planlamadığı iddialarına yer verildi.

Haberlere göre Merkel, 2017’de tamamlanacak görev süresinden önce, 2016’da görevinden ayrılmayı planlıyor. Merkel’in görevinden erken ayrılarak halefine seçim öncesinde zaman kazandırmayı amaçladığı öne sürülüyor.

Merkel’in halefi olarak Savunma Bakanlığı koltuğundaki ilk kadın poltikacı Berlin’deki siyaset koridorlarında Merkel’in emekli olmasının ardından kocası fizik profesörü Joachim Sauer ile birlikte Amerika kıtasını boydan boya kat eden uzun bir geziye çıkmayı planladığı da dillendiriliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG