Erişilebilirlik

Andican: 'Türkiye Kırgızistan Konusunda Etkisiz Kaldı'


Kırgızistan’daki olaylarda milliyetçilik duygularının güçlenmesi ne ölçüde rol oynadı? Türkiye’nin bu konuda oynayabileceği bir rol var mı? Özbekistan etnik çatışımalardan ne ölçüde kaygı duyuyor? Hülya Polat bu soruları İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Özbek asıllı Ahat Andican’a yöneltti.



Profesör Doktor Ahat Andican, olayların nedenini ekonomik sıkıntılara, Bakiyev döneminde yaşanan yolsuzluklara ve Kırgız milliyetçiliğin yükselmesine bağlıyor. Geçici hükümetin güneydeki olaylara seyirci kaldığını düşünen Profesör Andican, Kırgız çetelere dur denilmemesini eleştiriyor. Özbekistan’ın da etnik çatışmaların kendi düzenini bozmasından korktuğunu belirten Ahat Andican, Özbek halkının da Kırgızisyan’daki olayların boyutlarını ve Özbekler’in Kırgız çeteler tarafından hedef alındığını tam olarak bilmediğini söylüyor.

Özbekistan’ın sınıra yığılan kadın, çocuk ve yaşlı mültecileri kabul ederken, yetişkin erkeklerin sınırı geçmesi konusunda seçici davrandığını kaydeden Profesör Andican, Özbek hükümetinin, uluslararası kamuoyunun dikkatini sınırdaki duruma çekmek için uluslararası kuruluş yetkililerine bölgeye giriş izni verebileceği görüşünde. Ahat Andican Türkiye’nin başka bölgelerde izlediği aktif dış politikaya karşılık Kırgızistan konusunda sessiz kalmasını son yıllarda Orta Asya’daki etkinliğini yitirmesinin sonucu olarak yorumluyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG