Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi Teksas’ın Trump’a Destek Davasını Reddetti 


Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi

ABD Anayasa Mahkemesi, dört eyalette başkanlık seçimi sonuçlarının geçersiz sayılması talebiyle Teksas eyaletinin açtığı davayı reddetti. Davaya konu edilen Georgia, Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin, yarışı seçilmiş başkan Joe Biden’ın önde bitirdiği eyaletler arasında bulunuyor.

Mahkemenin davayı reddettiği metinde, Teksas yönetiminin diğer eyaletlerin seçim sürecini ne şekilde yürüttüğü konusuna karşı çıkmasının ardındaki nedenin “anlaşılır bir şekilde ifade edilmediği” ve davaya konu olan Georgia, Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin’a dava açma “konumuna sahip olmadığı” ifadeleri yer aldı.

Hafta başında Teksas Başsavcısı Ken Paxton’un açtığı davayı reddeden Anayasa Mahkemesi hakimleri davayla ilgili diğer talepleri de “geçersiz” kıldı.

Temsilciler Meclisi’nin 126 Cumhuriyetçi üyesiyle beraber Cumhuriyetçiler’in yönetimde olduğu diğer bazı eyaletlerin başsavcılarının da desteğiyle açılan davada söz konusu dört eyaletin onayladığı seçim sonuçlarının geçersiz kılınması ve 14 Aralık’ta yapılacak Seçiciler Kurulu oylamasına da dahil edilmemeleri talep edilmişti.

Trump’tan karara tepki

Kararın açıklanmasının ardından Teksas Eyalet Başsavcısı Paxton tepkisini, “Anayasa Mahkemesi’nin bu davayı görmeyi ve bu dört eyaletin federal ve eyalet seçim yasalarını ihlalinin anayasal değerlendirmesini yapmayı kabul etmemesi çok talihsiz bir durum” sözleriyle ifade etti.

Seçilmiş başkan Joe Biden’ın galibiyetini henüz sözlü olarak kabul etmeyen ve seçimlere hile karıştığı yönündeki iddialarını sürdüren Başkan Donald Trump da Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajında Anayasa Mahkemesi kararını eleştirdi. Trump, “Anayasa Mahkemesi bizi gerçekten yarı yolda bıraktı. Bilgelik de yok, cesaret de!” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Cuma günü açıkladığı dava kararından beş gün önce de, Trump destekçileri Cumhuriyetçiler’in Pennsylvania’daki seçim sonuçlarının onaylanmasını önleme girişimiyle açtığı dava da mahkeme üyelerince reddedilmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG